Нова книга допълва духовната памет на Стара Загора

На 5 май 2022 г. излезе в електронен вариант новата книга „Мозайка от миналото на Стара Загора“ с автори проф. д-р Светла Димитрова и Снежана Маринова. И двете дами са добре познати изследователи на личности, родове, забележителности и пр. от целия спектър на обществения и културния живот на Града на липите за последните 150 години и до днес. Въведението е от историка доц. д-р Георги Вълчев. Научен редактор е проф. д-р София Василева. Художник на корицата е Мирослав Живков. Снимките са от лични архиви. Странирането е направено от Илко Груев.

Книгата „Мозайка от миналото на Стара Загора“ е предназначена за всички, които не познават достатъчно Стара Загора и ще останат изненадани, от това което ще научат; за старозагорци, които са любознателни, обичат своя град и се гордеят с него; за специалисти, които работят по описаните теми и вероятно ще намерят важни и полезни детайли; за симпатични скептици, които казват „какво му е толкова интересното на миналото време, сега сме по-развити и по-модерни“ – обясняват коректно авторките.
Работата по книгата е започнала преди две години. Текстовете са завършени преди година, но различни обстоятелства забавят издаването.
Настоящата книга е своеобразно допълнение и разширение на друго тяхно издание, отпечатано през 2009 г. със заглавие „На този ден… 130 години от живота на Стара Загора“. По същото време истории за музейни артефакти са разказвани по страниците на старозагорски вестник в рубрика „Другата история на експоната …“. Варианти на част от текстовете в книгата са публикувани по различни поводи в местни и централни периодични издания, в сборници и в електронни медии. Но както „не можеш да влезеш два пъти в една и съща река“ (Хераклит), така и разказаните тук истории са обогатявани и дописвани с нови факти и детайли. Текстовете придават допълнителен колорит на богата старозагорска история и са групирани тематично.
Ние, авторите, сме благодарни на всички, които ни подкрепят, съпричастни са към нашите търсения и успехи и ни помагат в събирането на информация – четем в увода.- Отличаваме със специално внимание Регионална библиотека Захарий Княжески“ – Стара Загора, Библиотека „Родина“ – Стара Загора, Държавен архив – Стара Загора, библиотека “Искра“ в Казанлък, както и някои изследователи, краеведи и колекционери, без да ги споменаваме по именно, които безкористно са споделяли с нас своите открития. Те си знаят кои са!“
Когато прелиствате книгата и я ползвате, добре е да не забравяте, че тя не претендира за изчерпателност. Данните на описани сюжети са от различни източници. Всяка статия може да бъде дописвана, ако споделите неизвестна на авторите информация.
Датите са посочени в нов стил, като изключение е направено само за някои много важни събития, за които в скоби е дадена и датата в стар стил – припомнят Светла Димитрова и Снежана Маринова.

Според историкът доц. д-р Георги Вълчев „…пъстрата мозайка от събития, личности, паметни места, забележителности и съдби, с които на читателите предстои да се срещнат, е един истински емоционален и увлекателен разказ за миналото на Стара Загора. Неговите автори – Светла Димитрова и Снежана Маринова са успели да изградят една чудна плетеница от множество малки истории, които са така умело подбрани и подредени, че в своята цялост създават една мащабна картина за различни периоди от историята на този красив град. Дългогодишният им професионален опит, натрупан в Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека, им е позволил със завидна лекота да се ориентират в привидния хаос на достигналите до нас отломки на отминалото време и да ги организират по начин, който удивително наподобява нашето лично докосване до историята.
Избраната от Светла Димитрова и Снежана Маринова структура крие, разбира се, много рискове, но за сметка на това „очовечава“ поднесения ни разказ, прави го едновременно убедителен и интригуващ. Подобно на личните ни спомени, които понякога съвсем внезапно, без конкретен повод или причина, ни връхлитат в забързаното ни ежедневие и ни помагат да се справяме с поставените пред нас житейски изпитания, така и описаните от тях без строг ред и последователност малки истории бавно и постепенно, щрих след щрих, детайл след детайл, всъщност ни дават възможност да сглобим собствената си представа за миналото на Стара Загора. Това безспорно е несъмнен професионален успех на двете авторки, за който те трябва да бъдат специално поздравени. И всеки непредубеден читател, когато приключи
запознанството си с предложения ни от тях текст, вероятно ще се убеди в правотата на думите ми, – категоричен е доц. д-р Георги Вълчев.
Читателският интерес навярно ще бъде допълнително стимулиран и от още една друга характерна особеност на избрания от авторките начин на разказване. Почти във всяка тяхна отделна история, те открехват врати към други теми и събития, които по нататък развиват допълнително в своето изложение. Поднесени по такъв майсторски начин, разказите им за миналото на Стара Загора удивително напомнят на съвременен телевизионен сериал, в който всяка отделна серия остава с отворен финал и зрителят с нетърпение очаква да научи какво ще се случи в следващата. Такова е и общото усещане, с което ще останат читателите след затварянето и на последната страница от този пъстър и едновременно с това напълно органичен текст.
Тази особеност несъмнено ще ги стимулира да потърсят други източници и автори за историята на града, а защо не някои от тях да последват призива на двете авторки и на свой ред самите те да дръзнат да създават свои разкази за миналото – тяхното собствено и на общността!
В тематично отношение тази своеобразна „енциклопедия“ за историята на Стара Загора е изключително разнообразна. Тя е нещо като исторически лексикон, като своеобразен паноптикум, който дава възможност , както на самите му създателки, така и на неговите читатели да са едновременно в ролите и на странични наблюдатели, и на реални участници в този увлекателен разказ за миналото. Привилегия, на която за съжаление в днешно време можем да се радваме все по-рядко. И това е другата голяма
заслуга на този текст. Светла Димитрова и Снежана Маринова имат професионалните умения да работят с различен тип извори и майсторски успяват да превърнат всеки избран от тях сюжет в многопланов наратив. Така обикновената вестникарска дописка се превръща в повод за пресъздаване на поредица от събития и социални процеси. Описанието на конкретно събитие пък дава обилна светлина върху дейността на значими публични личности, а представянето на отделен артефакт ни запознава не само с контекста на епохата, когато е създаден, но и с особеностите на времето, когато е открит и извикан за нов живот…
Разбира се, не всеки е длъжен да хареса избрания от двете авторки подход и може да оспори качествата на техния колективен труд. Но дори и техните евентуални критици няма да могат да отрекат безспорния факт, че разказът за миналото на Стара Загора, който те са създали, е плод на искрената им, неподправена, дълбока и автентична свързаност със съдбата на този прекрасен град! Отдаденост, която е достойна за уважение и която вярвам, че ще спечели сърцата на всички непредубедени читатели!“- пише във Въведението на „Мозайка“ – та Георги Вълчев.

В новата книга можете да намерите статии за „Бакаловата къща“, „За куклите, Кукления театър, Пиеро и часовника“, „Ловният дом в Стара Загора“, „Парк „Бедечка“ и парк „Загорка“, „По следите на една снимка“, „100-годишна идея реализирана в нашия град“ и „Универсалният магазин“ с автор Снежана Маринова. „Безистенът на Стара Загора“, „Музеят“, „Областната девическа гимназия“, „Парк 5 октомври“, „Парк „Митрополит Методий“(Аязмото), “Светът на Загорка“ „Сградата на Старозагорската опера“, „Станционната градина“, „Старият театър“, „Старозагорската пощенска палата“, „Старозагорската мъжка гимназия“ и „Халите“ са статии от Светла Димитрова.

Публикувани са и „Истории между кориците“ от които научаваме за автора на първата книга за авиацията, учил в Старозагорската гимназия, за вестниците „Земеделец“ и „Тракийска трибуна“, „Градът и хората през обектива на фотоапарата“, за „Готварската книга на П.Р.Славейков“, за „Иван Мирчев -неговите спомени и списание „Хризантеми“, за „Книгата за първите археологически разкопки в Стара Загора“,“Момент от църковната история на Стара Загора“, „Първият туристически пътеводител на Стара Загора“, за списанията „Знание“ и „Надежда – надеждата на младите“, „Старозагорският вестник „Дума“ – хроника на времето“, „Писмата на един свещеник от Руско-турската освободителна война“, както и „Полезен и навременен справочник“.

Ще се запознаете по-подробно с личности като Анастасия Тошева, арх. Велчо Танев Велчев, Владимир Сив, Георги Колчев Байданов, Димитър Наумов, фамилия Стоянович, Захарий Княжески, Иван Гарванов, Клио Щаси, Лъчезар Костов , Ружа Делчев, Подполковник Калитин, Васил Попов и др.

Ще прочете подробности за събития като Деня на народните будители, изборни премеждия, кога и как изчезват величествените кипариси от централната част на Стара Загора, за празника на Стара Загора, за двувластието преди век в Стара Загора, първото честване на Деня на Св.св. Кирил и Методий в Стара Загора, Стара Загора и Съединението на България през 1885 г., тържествата в Стара Загора през лятото на 1927 г. и др.

Има и „От тук – от там“ – любопитни текстове за възрожденска Стара Загора през погледа на един французин, гербовете на градове от Старозагорска област, за климата и снега в града, наименуването на улици и площади, „Стара Загора – бъдеща столица“, градът преди век и половина през обектива на френски фотограф, старозагорската преса, съвременни символи на Стара Загора, училището в града.

Има публикации и за „Ценности“ като акварелите на Никола Аръшев и музейните фондове, белезниците на Кольо Ганчев, главата на Пан, дар от писателя фантаст Георги Илиев, завесата на Стария театър, златните фиали, „имането“ на глинения питос, копията на Самарското знаме, мраморна богиня, макет на крепостна порта, старозагорски образец на електрическа пералня, статуите на Аполон и Ерос, уникален оперен сценичен костюм в музея, Херкулес и Стара Загора и др.

Честита нова книга, любима Стара Загора!

Сърдечна благодарност за безкористната отдаденост на авторките проф. д-р Светла Димитрова и Снежана Маринова към музата им – Стара Загора.

Росица Ранчева