Уникални творби на двама пловдивски автори украсяват галерия „Байер“

На 3 май 2022 г. в старозагорската галерия „Лубор Байер“ беше открита съвместна изложба от 40 творби на двама изтъкнати майстори на изобразителното изкуство. Янко Ненов се представя с каменни релефи от Перперикон , а Румен Нечев – с графични картини.

Председателят на Представителството на Съюза на българските художници – Стара Загора Милен Алагенски представи авторите. Поводът двамата пловдивчани да вдигнат съвместна изложба в Стара Загора е, че това им се пада като носители на награди от предишни графични салони.

Янко Ненов е роден през 1959 година, завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“ при проф. Христо Цацинов. Има над 50 самостоятелни изложби в България и в чужбина, участия в редица международни проекти, биеналета (Истанбул, Пекин, Сапоро, Сент Никлас, Гуанлан, Варна и др.) и триеналета на графиката (Банкок, Канагава, Белград, София и др.).

Според Янко Ненов вдъхновението само го намира и той му се отдава. Ползва структурата на материала, който го провокира към теми.

„Работите, които представям в Стара Загора са от отпадъчни камъни при реставрацията на Перперикон . Там работехме по консервацията с ръководител Никола Стоянов. Материалът е податлив за обработка. Докосвайки се до Перперикон направих тези работи. Изобразени са светци, защото Перперикон е свято място. Има Античност, Средновековие – всички наслоени културни пластове. За мене беше хубава находка. Работите са правени през последните две години“- каза Ненов.

Румен Нечев е роден през 1950 година. Завършва художествена гимназия в Казанлък и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“, при проф. Иван Маринов. Член е на дружествата на пазарджишките и пловдивските художници и на СБХ от 1990 г. . До момента е направил над 50 самостоятелни изложби в България и чужбина в областта на скулптурата, живописта, графиката, рисунката, колажа, миниатюрата. Материалите, които използва са разнообразни – дърво, метал, камък, стъкло, керамика, бои, хартия. Ненов е носител на 25 престижни награди, като в началото на неговата творческа кариера през 1987 и 1989 г. получава почетния диплом за миниатюра на Галерия „Дел Белло“ Торонто, Канада.

Творбите и на двамата гостуващи художници са уникални и могат да бъдат закупени от любителите на изящното изкуство.

Изложбата може да бъде видяна до края на месец май 2022г.

Росица Ранчева