Предложения за присъждане награда „Стара Загора“ 2022 г.

До определения срок 15 април 2022 г. до кмета на Община Стара Загора са постъпили 10 предложения за присъждане на награда „Стара Загора“ за 2022 г. Шест от тях са в направление „Образование и наука“, а четири – в направление „Култура и изкуство“.

Всяка година, след публикуване на предложенията на страницата на Община Стара Загора и Долап.БГ публикува номинациите без редакторска намеса.

В направление „Образование и наука“ три са предложенията за индивидуална награда и три за колективна. В направление „Култура и изкуство“ за индивидуална награда кандидатите са трима и едно е предложението за колективна награда.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от Огнян Драганов, директор на Държавна опера Стара Загора, за присъждане на колективна награда „Стара Загора” на творческия състав на танцовата мистерия „Сънят на Пилат”.

Уважаеми г-н Тодоров,

На 16 октомври 2021 г. на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата , София, се състоя световната премиера на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” по музика на големия български композитор Стефан Димитров, което се превърна в знаково събитие в културния живот на България. За първи път от десетилетия се появи и бе сценично представено голямо балетно заглавие от съвременен български композитор.

Въпреки че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“, оригиналната интерпретация на Стефан Димитров в „Сънят на Пилат” не се опира на текста, а вместо това умело улавя сюреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа. Заглавията на двете действия – „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Фауст“ на Гьоте например, и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство. Но музиката на Димитров е нещо повече от това. Тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежо, мелодично тълкование на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили.

Зрелищно, пищно, изискано, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално…чудо… Това са само част от суперлативите, с които щастливците присъствали на премиерата на „Сънят на Пилат” в зала 1 на Националния дворец на културата в София описаха преживяното. Спектакълът-фойерверк е осъществен от Старозагорската опера със съдействието на фондация „Ценности“, Палмс Мюзик, Министерството на културата, Столична община и община Стара Загора.

Сценографията и подхранващите въображението над 300 костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) помогнаха на световно известния хореограф Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.

Сънят на Пилат” се реализира от Старозагорската опера с участието на цялата многонационална балетна трупа на театъра, която през последните творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България и по света. В спектакъла участват още оркестърът и хорът на Държавна опера-Стара Загора.

Проникновени любовни сцени, библейски сюжети, нежност и жестокост се преплитат в „Сънят на Пилат“ с модерни режисьорски и хореографски решения и качествена музика под палката на диригента Владимир Бошнаков. Такъв спектакъл не е имало повече от 40 години – от времето на „Козият рог“ на Красимир Кюркчийски – категорични са познавачите. Приблизително толкова време отлежава в творческото съзнание на Стефан Димитров и идеята за написването на балет, вдъхновен от „Майстора и Маргарита“. Преди четири десетилетия композиторът прочита романа на Булгаков, преди 20 години започва да съзрява сюжетът, а четири години му отнема написването. За да се стигне до заслужения триумф с напълно преработена и допълнена музика. „Сънят на Пилат” получи заслужен обществен отзвук, като вече се радва на десетки предложения за представяне на различни сцени и фестивали в България и в чужбина. След премиерното представяне на сцената на зала1 на НДК постановката бе представена в програмата на Фестивала на оперното и балетното изкуство 2021 и влезе в репертоара на Държавна опера-Стара Загора.

Композиторът Стефан Димитров:

Аз бях толкова развълнуван на репетицията, че си признавам, потекоха ми сълзи, въпреки че съм обръгнал от музика и от случки. Уникално е това, което са направили Василий, Слава, Силвия Томова, изобщо целият екип. За пръв път виждам тази трупа, които са едни прекрасни млади хора, повечето чужденци и това се дължи на Силвия – тя е човек събирателен. Тя е направила нещо, което е уникално – тази балетна трупа. Изведнъж усетих някаква страхотна симбиоза между музиката и това, което е поставил Василий. Просто не можех да си представя, че нещо подобно мога да видя. Това е абсолютно сливане на моята идея, на музикалната идея с едни прекрасни, съвременни движения. Те така или иначе идват от силата на тези млади хора, които излъчват такава енергия и са толкова впечатляващи, толкова са въодушевени, всичките. За моя голяма радост всички харесват музиката и това, което прави Василий Медведев. Толкова бях развълнуван, че си признавам, стана ми почти лошо от вълнение. Да не говорим и за сценографията и костюмите, които Павол е скицирал, идеята също е вълшебна. Тук е моментът да благодаря на Огнян Драганов, на Силвия за тази възможност да се направи, да се роди нещо ново. Защото аз си мисля, че смисълът на този проект е да се създаде един нов балет в България. Последният голям балет „Козият рог” е писан преди повече от 40 години от Красимир Кюркчийски и оттогава в този жанр няма нищо ново…”

Някои от многобройните публикации, телевизионни и радио отразявания и гостувания по повод на световната премиера на „Сънят на Пилат”:

Какво стои зад появата на най-новия български балет „Сънят на Пилат” – „Зад кулисите” по БНТ2

https://bnt.bg/news/kakvo-stoi-zad-poyavata-na-nai-noviya-balgarski-balet-sanyat-na-pilat-300388news.html

 

https://idancenews.com/%D1%81%D1%8A%D0%BD%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82/

https://jazzfm.bg/galeria/klasika-v-savremieto-sanjat-na-pilat-po-muzika-na-stefan-dimitrov-i-s-horeografija-na-vasilij-medvedev-v-postanovka-na-darzhavna-opera-stara-zagora.html

https://nova.bg/news/view/2021/10/15/343057/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%8A%D0%BD%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0

https://bntnews.bg/news/baletat-na-starozagorskata-opera-otkriva-sezona-sas-sanyat-na-pilat-1172079news.html

https://bnr.bg/post/101543072

https://dolap.bg/2021/10/17/%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D1%84-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%BD%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B0-1/

https://impressio.dir.bg/interview/maestro-boshnakov-sanyat-na-pilat-zavarshva-s-vyarata-che-lyubovta-prodalzhava-i-v-smartta

https://www.dnes.bg/muzika-drugi/2021/10/16/baletnata-premiera-syniat-na-pilat-dylgoochakvana-svetovna-bylgarska.507191

https://bnt.bg/news/tancovata-misteriya-sanyat-na-pilat-i-v-pokoya-ima-lyubov-v305060-299201news.html

https://kafene.bg/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%BD%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B0/

Уважаеми г-н Тодоров,

Танцовата драма „Сънят на Пилат” се превърна в сензация в културния живот на страната ни. Този спектакъл е културен продукт, който прославя и ще прославя Стара Загора. Той е гордост за града ни, беше предложен за Културно събитие на 2021 г. на авторитетния сайт „Площад Славейков”. Номинацията ни за „Сънят на Пилат” е номинация за усилията и вдъхновението на ВСИЧКИ творчески ядра на Държавна опера-Стара Загора, с които се създаде спектакълът – заедно и на живо участие на балет, оркестър и хор!

Вярваме, че екипът на „Сънят на Пилат” е достоен за носител на колективна награда „Стара Загора” !

С уважение

Огнян Драганов

Директор на Държавна опера-Стара Загора