Испански депутати уважиха изложбата „Ключовете за къщата на сефарадите“ в Стара Загора

В Стара Загора, във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ беше открита изложба „Ключовете за къщата на сефарадите“. Тя представя проучване за сефарадските евреи от ученици, изучаващи испански език в старозагорското СУ „Максим Горки“ и техния преподавател Росио Серрано.

Експозицията разказва за прогонването на сефарадските евреи от Испания по време на царуването на крал Фернандо II де Арагон и Изабела Кастилска. Преди повече от 500 години те били принудени да напуснат Иберийския полуостров, заради нежеланието си да приемат християнската вяра. Сефарадските евреи се насочват към различни краища на света и част от тях се установяват в България.

Изложбата беше разгледана от делегация от депутати от Испания, сред които председателят на парламентарната група по образование в испанския парламент Ана Ботела Гомес и представители на испанското посолство.

Делегацията беше приветствана от началника на отдел в община Стара Загора „Образование“ Станимира Димитрова. „Добре дошли в нашия хилядолетен град. В Стара Загора имаме училище с дългогодишни традиции в изучаването на испански език и култура, това е именно СУ „Максим Горки“. Вярваме, че учениците и учителите ще продължават да са мост между България и Испания“.

Благодаря на СУ „Максим Горки“, че ни прие в своя дом и организираха тази чудесна среща. Горда съм с преподавателката Росио Серрано, че е положила толкова много труд, за да приобщи българската и испанската общност в Стара Загора. Да преподаваш един език е много повече от това да накараш ученика да разбира какво се говори, това е да му предадеш културата на другия народ“, се обърна към присъстващите Гомес.

Изложбата е посветена на 20 години от сформирането на отдел „Образование“ към посолството на Кралство Испания в България и 110 години дипломатически отношения между Испания и България.

В момента близо 130 ученици в Стара Загора изучават испански език в единственото училище, което дава тази възможност – СУ „Максим Горки“.

Автор: Пресцентър на Община Стара Загора