Отличиха 39 математически звезди на Стара Загора за 2022 г.

На 5 май 2022 г., на тържествена церемония проведена в Лапидариума на Регионален исторически музей, Стара Загора бяха наградени 39 старозагорски ученици за високи постижения в областни, национални и международни състезания по математика. Те са определени по постигнатите резултати в трите кръга на Международния математически турнир „Математика без граници“, шест състезания по математика, организирани под егидата на Министерство на образованието и науката и Съюза на математиците в България през учебната 2021/2022 година.

Организатор на събитието е „Математика без граници“ със съдействието на Десислава Спиридонова – Темпърли и Община Стара Загора.

Церемонията уважиха зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, както и математически шампиони преди години, вече реализирани и изявени специалисти – Десислава Спиридонова, „виновницата“ за тържеството, която е решавала задачи по математика за два класа напред и е предизвиквала възхитата на учители и ученици. Всъщност тя е „повела днешното хоро“; арх. Сиана Янчева – сребърна медалистка от Олимпиадата в Полша през 1991 г. и второ място в България по математическа лингвистика ; Велина Колева – златна медалистка от Олимпиадата в Полша през 1991 г. и Станимир Бойчев – IT– специалист, с медали от Международната олимпиада в Алмати – Казахстан и други отличия от състезания по информатика; родители и учители на наградените ученици.

Сред математическите звезди бяха „диамантеният“ Йоан Михайлов от олимпиадата в Фукуока – Япония, златният медалист от олимпиадата в Хонг Конг Любен Карбанов, сребърният медалист от Тайланд Станислав Димов и Максим Танков – бронзов медалист от олимпиадата в Сеул, Ния Казакова – първа подгласничка на шампиона на Азия от Азия оупън през 2020 г. , единственият носител на купа „Математика без граници“ от състезанието с 1000 участници в Несебър – Павел Казаков, възпитаници на Второ ОУ „П. Р. Славейков“ ,  ОУ „Кирил Христов“, Пето ОУ „Митьо Станев“, Шесто ОУ „Св. Никола“, Тринадесето ОУ „Св. П. Хилендарски“, НУ „Д.Благоев“, СУ „Максим Горки“, ППМГ „Гео Милев“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и ПГ „Проф. Минко Балкански“.

Благодаря на Вас, уважаеми светила на науката че присъствате на това събитие. Позволявам си да Ви нарека така, защото всички сте се доказали в различни сфери на знанието. Поводът, който днес организираме, искам да бъде заразителен за тази плеада от бъдещи научници, математици и творци в различните направления на науката – каза в приветствието си Иванка Сотирова.

Поводът, който ни събира днес, е заявен от инициатора на това събитие г-жа Десислава Спиридонова – Темпърли. Нейното желание да подпомогне, да направи още по-въздействащи проявите на децата наистина е изключително. Дано нейният почин бъде заразителен. Малко са хората, които са толкова успели като Десислава Спиридонова, не само в България, но и извън страната. Още по-малко са тези, които се отнасят с уважение и респект и най-вече с признание за това, което им е дало първото обучение, първите учители, първите школи, това, което преди много години г-н Любенов създаде. Приятно ми е да припомня, когато преди няколко десетилетия той създаде „Математическа поща“, през която нашите гости са преминали като деца и тийнейджъри. Тогава беше много престижно да бъдеш записан в математическата школа, да имаш възможност да се състезаваш с математиците от страната и чужбина.

Аз се възхищавам на жеста на Десислава Спиридонова да дари една значителна сума, за награждаване на труда и успехите на децата.

Уважаеми родители, уверявам Ви, че това което се ангажирате да правите за Вашите деца, е верния път, по който те ще преминат и след време ще заемат местата на преуспелите ни гости. Бъдете здрави и окуражавайте децата си в пътя им към знанието! На добър час!“- каза Сотирова.

Много съм развълнувана да участвам в това събитие . Много съм благодарна на г-жа Сотирова за съдействието да стане това награждаване, както и на г-н Любенов, за прекрасната идея и отличната организация днес, каза Десислава Спиридонова.

Преди около 35 години се присъединих към школата на господин Любенов и бях много щастлива. Майка ми беше още по-горда, че ходихме на олимпиади и състезания. . Днес, когато виждам толкова млади и талантливи математици и математички, съм много горда, че Стара Загора продължава да има такива таланти. Радвам се, че мога да направя нещо, за да ги окуражим и в бъдеще да полагат същите усилия и труд в математиката“, сподели Спиридонова.

Трябва да сте горди с това, което сте постигнали . Ще бъдете още по-горди и в бъдеще, ако продължите да се трудите. Благодаря на родителите, защото зная, че без Вашата подкрепа и насърчения, тези деца няма да са постигнали тези успехи. Много дължа на моята майка, която е сред публиката. Един ден и Вашите деца ще Ви кажат колко много са Ви благодарни за това, което правите за тях.

По много измерения моята кариера се смята за много успешна. Кариерата си прекарвам в чужбина. Бях финансов директор повече от 25 години в Англия, в Швейцария и Германия в големи международни компании. Много често на конференции са ме питали как съм успяла, как съм си планирала кариерата, до колко е помогнал късметът ми… Не вярвам в късмета и не съм правила планове. Това което съм постигнала е било с много труд и с много добри математически знания. Защото математиката ще Ви помогне независимо каква професия ще изберете. Добрите математически основи са много важни за това каква кариера ще направите.

На мене Стара Загора и образованието тук в Математическа гимназия и ГПЧЕ „Ромен Ролан“ са ми дали възможност да имам успешна кариера. Наистина много дължа на математическите си основи, получени в Къщата на математиката, при създаването й. За мене беше прекрасна възможност да уча математика с г-н Любенов.

Преди няколко месеца попитах г-н Любенов какво мога да направя за нашите деца, не само финансово, (аз и в бъдеще ще помогна финансово), защото се чувствам много благодарна за това, което той е направил за мене, реших че да помогна и със съвети…От толкова много години в чужбина добре познавам образователната система. Ако децата, на които скоро им се налага да кандидатстват , аз съм си оставила координатите при г-н Любенов, така че по всяко време с удоволствие и с радост ще помогна. Например как стои въпросът със стипендиите в Англия, в САЩ, в Европейския съюз , готова съм да помогна със съвет. Моите две дъщери почти се изучиха. Голямата ми дъщеря завърши в Оксфорд и от това съм горда майка. Малката ми щерка ще учи медицина. Готова съм за помогна на такива хубави деца като Вас!- каза в заключение Десислава Спиридонова.

Своето обръщение отправи и Велина Колева:“Много се чудих какво да Ви разкажа днес. Допитвайки се до моите деца, които са в първи, трети и единадесети клас, казаха че са заети и не искат да разговаряме.

Гледайки колко сте много, не мога да не споделя с Вас, че това изключително много ме радва. Когато бях на Вашите години, сякаш нямахме такава конкуренция в града. За да бъдете успешни състезатели, трябва да знаете, че е нужна силна конкуренция. Така че ценете конкуренцията. Създавайте я между Вас, търсете я. Тя ще Ви помага във всеки момент. Тя ще Ви създава мотивация. Вие ще гонете целите си. Ще Ви научи, както да побеждавате, така и да губите с достойнство. А след състезанието, всички конкуренти бъдете приятели и споделяйте знанията и опита си. Това ще Ви направи по-силни като общество.

Аз напреднах в математиката, защото ходих на състезания с по-големи и ги побеждавах. Не зная това дали е възможно сега, но ако може -правете го! Жестоко е!“

Архитект Сиана Янчева, която между другото е проектирала сградата на най-новата гимназия в Стара Загора ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ сподели:

Радвам се тази вечер да съм с всички тук. Това ми припомня ученическите години, когато ходехме на школи по математика, на състезания и олимпиади. От тези години имам прекрасни спомени и чудесни приятелства, които поддържам все още.

Благодаря и на учителите ми от Средношколския център по математика и информатика, както и на всички останали учители по математика за чудесните знания, които са ни дали. Заниманията с математика и лингвистика ме научиха преди всичко на логическа мисъл, на начин на борбеност…Логическата мисъл помага на абсолютно всички поприща, които човек може да си избере. Така че каквато професия да си изберете от тук нататък, сигурна съм, че заниманията с математика ще Ви бъдат само от полза.

Дано след години и Вие да имаше чудесни спомени от състезания и приятели. Желая успех на всички във всички начинания“.

Станимир Бойчев е изпълнителен директор на една млада, динамична софтуерна компания с офиси в София, Шумен и от тази есен и в Стара Загора, където вече работят 6 софтуерни инженери.

Чудих се какво да Ви разкажа. Може би как е започнала моята кариера, – сподели г-н Бойчев.- При мене още от ученическите години съм комбинирал състезания по математика, заедно със състезания по информатика. Имам много ясен спомен за първия ми сблъсък с компютрите. И той беше благодарение на г-н Любенов. На една математическа лагер школа в Хаин боаз, на втория ден той не се удържа, върна се обратно в Стара Загора и донесе един компютър „Правец 82“, в който ние бяхме захласнати от това чудо на техниката. Той беше с 1 мегахерцов процесор 6502 и се редувахме да програмираме на него. Моята първа програма беше да нарисува пирамида. Бях удивен, че на координатната система ординатата сочи надолу, а не нагоре, както сме свикнали в училище…Така стана „запалването“ ми по софтуера и програмирането, което вървеше паралелно с интереса ми към математиката.

Следвах математика в Софийски университет, завърших специалност „Диференциална геометрия“, но кариерата ми изцяло тръгна в посока софтуерно инженерство – от нормален програмист до мениджмънта на най-големите софтуерни компании в България. Имал съм удоволствието да програмирам за компании като IBM, Америка експрес и пр. и съм обиколил почти целия свят – Англия, САЩ, Нова Зеландия…Благодарение на г-н Любенов – Казахстан и Русия.

Радвам се, че имате интерес към тази област. Тя е благодатна и има много хляб в нея. Дерзайте и ще успеете!“- Пожела Станимир Бойчев.

Присъстващите аплодираха горещо гостите си.

След това Десислава Спиридонова лично връчи на всеки от отбора на математическите звезди за 2022 г. ваучер за книги или спортни стоки. Любомир Любенов им връчи и цветния плакат със снимките и имената на всичките 39 ученици.

Последваха снимки по класове, а накрая и обща, заедно с гостите и Любомир Любенов.

Росица Ранчева