28 април  – милионерът Денис Тито от САЩ става първият космически турис

През 2001 г. той пътува на руски космически кораб до Международната космическа станция.

Заплаща 20 млн. долара за пътуването, но негови близки приятели предполагат, че е платил по-малко, а именно около 12 млн.

Денис Антъни Тито е американски мултимилионер, който е известен и с факта, че е първият космически турист, който сам си е платил билета. Тито предпочита да бъде наричан „независим изследовател“, а не „турист“, откакто е изпълнил няколко научни експеримента в космоса.

Тито освен, че има висше образование по астронавтика и аеронавтика е и бивш учен работил за НАСА. Затова той винаги е имал интерес към космоса.

Става кандидат на проект на пионерската компания МирКорп на Федералната космическа агенция, но космическа станция Мир е свалена от орбита и затова Тито се насочва към компания за космически туризъм Space Adventures, Ltd.

Под нейно ръководство лети на космически полет Союз ТМ-32 на 28 април 2001 г. и прекарва почти 8 денонощия в космоса, като прави 128 обиколки на Земята.

„Бях в безтегловност и изпаднал в еуфория. Вълнението ме държеше от началото до края“, разказва Тито пред BBC. Именно той е първият космически турист. За да отиде в космоса обаче, той тренира 8 месеца.

„Тренировките бяха най-трудната част. Полетът към космоса беше лесен и забавен. Преди излитането стоях на върха на ракетата, трябваше да изчакаме малко. Спомням си, че се чувствах уморен, тъй като трябваше да станем рано. Мисля, че заспах за няколко секунди“, разказва бизнесменът.

Девет минути по-късно той вече лети към космоса, създавайки история като първият космически турист.

„Имахме химикалки, които бяха хванати с въжета в капсулата. В момента, в който стигнахме орбита, станахме безтегловни, а химикалките започнаха да летят във въздуха. Знаехме, че вече сме в космоса“, казва Тито.

„Стана ми ясно, че обикаляме напълно около Земята на всеки 90 минути. 45 минути виждаш цялата Земя, а аз прекарвах това време гледайки я, правейки снимки. Можете ли да си представите да имате 8 дни, в които сте безтегловни и чувствате само еуфория?“, споделя бизнесменът.

Вече са минали 21 години, а той признава, че не е минал и ден от онзи полет към МКС, в който да не е мислил за това преживяване.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/science/2021/07/20/pyrviiat-kosmicheski-turist-ne-e-bransyn-a-denis-tito.497709