Пиесата „Хотел“ е като магнитна буря на небосклона на местния културен живот

Двама млади артисти, но с достатъчно опит в различни куклени театри и независими проекти влетяха с летящ старт в Държавен куклен театър-Стара Загора и са вече част от неговия състав. Запомнете имената на Любомир Желев и Анна-Валерия Гостанян, които направиха дебюта си в премиерния спектакъл „Хотел“ на Велики четвъртък 21 април 2022 г. Автор и режисьор на „Хотел“ е Любомир Желев, който е и в главната роля, втората главна роля е за Анна-Валерия, а третата – за познатата ни и любима Биляна Райнова.

Наистина огромни са качествата на двамата нови артисти и добре, че няма кантар или уред за измерване на таланта, защото сигурно щяха да го счупят. Двамата заедно и поединично дори. И двамата имат зад гърба си роли и награди, но удоволствието от самостоятелния проект „Хотел“, от реализацията на една смета идея, от реализиране на нестандартното, от провокацията, от въздействието на непознатото, и за двамата актьори е видимо, осезаемо, усеща се като магнитна буря.

Признавам си, че за първи път гледам пиеса без думи. Не ми липсваха нито за миг. Сюжетът за любовта от пръв поглед, изживяна на място за кратък престой /хотел/ – е съвсем разбираем. Изразните средства те карат да се чувстваш човек на 21 век в Европа, един горд, стар материк, в който винаги е имало избухвания в изкуството.

Наистина много добра, точна, естетична, функционална, дръзка е сценографията на Наталия Гочева. Цветовете и са категорични, барокови. Всичко, което е поставено на сцената е многофункционално, изпълнява по няколко роли. Дори полилеят се превръща в цирков уред за невероятния танц във въздуха на Анна-Валерия Гостанян. А наметката на Любомир Желев внезапно се свлича по-надолу по тялото му и става…пола за танца на въртящия се дервиш. Столът пък с другия полилей на стената става на елен, върху който пътуват куклите на главния герой и неговата любима. Куклите са почти точни копия на двамата артисти и в пиесата са душите на главните герои. Гримът на пиколото Анна-Валерия Гостанян, е много силно и красиво подчертаващ едни огромни арменски очи, с които актрисата постига магнетично въздействие върху публиката.

Не, наистина думите няма да ви липсват, повярвайте ми. Този сюрреалистичен филм, който се развива пред очите ви се състои от магия и движение. Дали пиесата е „Хотел“, защото любовта от пръв поглед се оказва краткотрайна? Кой ли знае, кой ли да ти каже? Може и така да е, но пък е красива като едно-едничко пауново перо, без да се налага да оскубваме целия паун.

Любовта от пръв поглед е въздушна, танцувална, чудесна е музиката на Тодор Василев, която е четвъртият артист на сцената. Хореографските моменти, измислени от Анна-Валерия Гостанян, със съдействието на Ина Гергинова, са въздействащи и когато са лирични, и когато са бясно страстни и трудни технически като танца във въздуха.

Не бъдете недоверчиви към чисто новата театрална продукция без думи на Куклен театър-Стара Загора! Уверявам ви, че с кожата си ще усетите, че пред очите ви се ражда високо изкуство.

Нови двама много талантливи и много характерни артисти има градът ни в лицето на Любомир Анна-Валерия! Голямо браво за кадровата политика на директора на театъра Дарин Петков!

И непременно посетете спектакъла на 26 април!
Непременно!

Уляна Кьосева