Започва Светлата седмица

От днес –  втория ден на Великден, започва Светлата седмица, в която се прославят светите апостоли и Света Богородица. Тя се нарича Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя, която се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. Известна е като Томина неделя, защото на този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които е бил и апостол Тома.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома – един от дванайсетте апостоли на Иисус, който първоначално не повярвал на Христовото Възкресение. Когато се разнесла мълвата, че тялото Господне е изчезнало от гробницата, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните на Исус, причинени от гвоздеите.

Oсем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молил Бог да му прости. Оттогава е останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

Дните на Светлата седмица за отредени в чест на светиите. На Светли понеделник се Благославят светите апостоли, на Светли вторник и Светла сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, на Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков, на Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител.

Ето какви са народните традиции и практики:

Светли Понеделник

През цялата седмица продължават всенарони тържества посветени на Възкресение Христово. Момите извършват ритуала Ладуване.

Вярва се, че понеделник е щастлив и късметлийски ден. Хората казват:

“Нов ден, нов късмет”

и за това през този ден започват нова работа, строеж на къща, стопанска постройка или друга сграда, или започват да копаят кладенец.

В понеделник се влиза в нов дом, пали се за пръв път огън в ново огнище. Хората казват, че роденото в понеделник дете ще е късметлия.

Светли Вторник

Момите отново извършват ритуала Ладуване.
Народът смята вторник за лош, хаталия ден. Той е постен и през него се спазва полово  табу.

Мнозина вярват, че жените, които кроят и шият дрехи във вторник овдовяват, а на тези, които предат и тъкат – децата и житото на нивата изгарят.

През този ден няма забрана за домакинска или кърска работа, но не бива да се започва нищо ново, нито нова работа, нито нов строеж. За най-лоши се смятат вторниците на Сирната и на Тодоровата седмица. Но Светли вторник прави изключение.

Същността на Възкресение Христово е в обещанието, че човеците отново ще могат да се върнат в рая, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредица недели, когато тази светла вест трябва да достигне до всички.

Светла Сряда

На Светла сряда моми и ергени изпълняват обредната великденска игра Мара Лишанка.

На Светлата сряда от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки.

Това е така, защото според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

На този ден се пости и се спазва полово табу.

Жените не мият косите си, а мъжете не се бръснат. Забранена е всяка женска домакинска работа, „за да не изгорят децата и къщата”.

Светли четвъртък

Четвъртък е смятан за щастлив ден. Роденото в четвъртък дете ще е щастливо, работливо и богато.

На този ден се влиза в нова къща и се пали първият огън в огнището. Четвъртък е щастлив и за започване на нова работа. Това е ден на върховния бог на гръмотевиците и светкавиците в много европейски митологии.

Светли петък

В Тракийските села петъкът след Великден се нарича летен Петковден и на този ден се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора.

Петък се смята денят на Св. Петка, покровителката на жените и на женската домашна работа. Навсякъде вярват, че това е тежък и лош ден.

Всеки петък е постен ден, през който се спазва полово табу. В петък жените не работят с вълна, не перат и не се мият, за да не разсърдят света Петка. Смята се, че децата, родени в петък са нещастни и болнави.

През годината има дванадесет лоши петъци, през които се забранява всякаква домакинска работа, спазва се строг пост и полово табу.

Това са черните петъци срещу Водици, Трифоновден, Тодороровден, среднопостница, Великден, Русаля, Петровден, Голяма Богородица, Кръстовден, Димитровден, Коледа, Сурваки.

Светла събота

В събота преди Софинден хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали свои близки.

Събота е посветен на починалите. В събота се правят всички помени и задушници.

През този ден жените не бива да се мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите; те не кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре.

Родените в събота, наричани съботници, могат да гадаят сънища, да разпознават магьосници и бродници, да виждат вампири, върколаци и таласъми. Даже Чумата се страхува от хора и кучета, родени в събота. Според някои вярвания, съботниците могат дори да се превръщат в змейове.

Светла неделя, Томина неделя

Според Светото писание Господ сътворил света за шест дни, а на седмия седнал да си почине. Поради тази причина, последният ден от седмицата е определен за почивка. Но Господ е благословил труда на тези, които работят в неделя, за да осигурят прехраната на децата си.

Сутринта в неделя, хората се измиват, обличат нови и чисти дрехи и отиват на църква. В неделя се правят годежи и сватби, с изключение на неделите през Великите пости и Мръсните дни; в неделя се посрещат гости.

През този ден на жените е забранено да чистят, да перат или да шият дрехи. Смята се, че който е роден в неделя ще успее да постигне всичко без много труд. Лесно ще натрупа пари, имот и знания, и винаги ще бъде здрав, бодър и силен.

На Томина неделя има строга забрана за женска домашна работа, особено за пране и за простиране, за да вържат нивите и градините обилен плод.