На Велики четвъртък проф. Минко Балкански гостува на своето училище

Тазгодишният голям християнски празник Велики четвъртък ще остане паметен за ученици и учители от новата Професионална гимназия за компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“. Да, този 95-годишен световноизвестен учен, безспорен алтруист и мъдрец, заедно със съпругата си мадам Нелли, пристигна от Париж в родното си село Оряховица, за да посрещне на родна земя Великденските празници. Програмата му е наситена и включва редица публични изяви, представяне на книгата му „Заветът“ и на документален филм за неговия дълъг забележителен живот. Но първата му среща стана в „неговото“ училище.

Не зная дали е възможно да се организира по- сърдечно, вълнуващо и вдъхновяващо посрещане, което му устроиха на 21 април 2022 г. Разбира се на входа на гимназията професорът и придружаващите го бяха посрещнати с традиционния хляб и сол и китка здравец, завързана с червен вълнен конец (против уруки).

Когато изкачи с асансьора втория етаж, посрещнаха го униформени момичета и момчета, подредени в шпалир и всички с пролетни цветя в ръце. Последваха аплодисменти, възгласи, снимки и бликаща, искрена радост.

Професорът се спираше до всеки клас, за да се запознае лично с учениците и учителите, казваше по няколко благодарствени и поучителни слова и получаваше купища цветя.

Така се стигна до голямото фоайе, където се състоя общоучилищната среща.

Водещите на тържеството отново го поздравиха, включително и със стихотворението на Ивайло Балабанов „Принос към Европейската история“:

Всяка среща с Вас, господин Балкански, ни носи неподправена радост. Ние сме особено щастливи, че Ви посрещаме с добре дошли в новия ни дом – обновената чиста и просторна сграда на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи, най-младото училище на бъдещето, което с чест носи Вашето име . Горди сме, че новият ни дом става все по- многолюден, все по-цветен и красив. Голяма е заслугата за това и на Вас. Благодарим Ви! Пожелаваме Ви от сърце крепко здраве и много радостни мигове на родна земя.

Учениците спазиха Великденската традиция на Велики четвъртък да се боядисват яйца. Пъстрият празничен подарък беше панерче с боядисани яйца от Ива.

За осмокласниците, това беше първата среща- разговор с именития патрон на гимназията. Естествено първият въпрос беше как се стига от село Оряховица до Париж, от селското школо до световните научни висоти? Какво го кара да се връща отново и отново в Родината? Какво е посланието му към младите хора?

Имам голяма обич към Вас!- каза професорът.- Извадете от вашите сърца егоизма и ги напълнете с алтруизъм! Обич към другите! Обичайте се! Думата любов е най-хубавата българска дума, но в нея трябва да влагате истински смисъл…

Годините на пандемия, война, инфлация и пр. отлъчиха хората един от друг. Когато бяхме малки, бяхме много свързани помежду си, а сега всеки се е отдръпнал от другия. Трябва да преодолеем това и да се обърнем с лице и добронамереност един към друг , с обич, с любов, с интерес към другите хора. Трябва да направим ново хуманно общество! Това Ви пожелавам и разчитам на Вас“- каза проф. Минко Балкански.

Той подари на библиотеката на гимназията своите книги.

Камерен състав от Ансамбъла за народни песни и танци „Зорница“ при НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ с ръководител Васил Герлимов поздрави големия гост и придружаващите го с лазарски песни и танци.

После оркестърът засвири право хоро, което поведе директорът на гимназията Майа Найденова. За всеобща радост и почуда до нея веднага се хвана професорът, а след него и всички присъстващи, които извиха няколко ката хоро.

В следващите часове професор Балкански разгледа класните стаи и кабинети и

влезе последователно във всеки клас на „личен“ разговор с учениците и учителите им:

Най-ценното притежание на човек е знанието. Затова не пестете време и сили за Вашето образование. То ще Ви се отплати стократно“ – посъветва проф. Балкански младите хора.

След това се състоя делова среща на професора, ръководството на училището и IT-специалисти , които обсъждаха идеи и подробности за бъдещето на гимназията.

Събитието уважиха зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Ваня Михайлова – от Постоянната комисия по образование на Общинския съвет, Яна Ковачева зав. учебна дейност на Фондация „Миню Балкански“ и др.

На 26 април 2022 г. от 18:00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ предстои премиера на книгата на проф. Балкански „Завет“ и на документалния филм за пътя му към световната наука.

Росица Ранчева