КОЗУНАЧЕНИ ФАНТАЗИИ…от Евия`с Китчън
ЛЕСНО ВЕЛИКДЕНСКО КОЗУНАЧНО ТЕСТО
/без млечни/
Продукти:
2 яйца
1/2 ч.ч. кокосово кисело мляко с 1/2 ч.л. сода и 1/2 ч.л. оцет
3/4 ч.ч. кокосова захар
1/2 ч.ч. бяло вино /или кокосово мляко от кенче/
1/2 ч.ч. олио от гроздови семки
1/2 пакетче суха мая /1 ч.л./
фино настърганата кора от 1 лимон и 1 портокал
около 5 – 5 1/2 ч.ч. типово брашно
Това козуначно тесто се замесва от предишната вечер и втасва 1 нощ в хладилника. Продуктите се смесват в голяма купа в изброения ред. Замесва се с ръце меко и приятно тесто. Взема се голям найлонов плик или торбичка, обилно се намаслява отвътре и се поставя тестото. Завързва се така, че вътре да остане достатъчно въздух, защото през нощта при втасването тестото увеличава обема си около 2 пъти. Завързва се добре и се поставя в хладилника. На следващия ден сутринта торбичката с тестото се изважда и се оставя на топло да втаса още 1-2 часа. При това тестото увеличава още обема си и в крайна сметка става около 3 пъти повече от първоначалното. От така приготвеното количество се приготвят 3 изделия – шоколадово руло с орехи, руло с мармалад и трицветен сплетен венец.
ШОКОЛАДОВО РУЛО С ОРЕХИ
Продукти:
1/3 част от втасалото козуначено руло
Пълнеж:
50 – 70 гр черен шоколад
2-3 с.л. тъмна кафява захар
1 ч.л. фъстъчено масло
Шоколадът и захарта се завъртат за кратко в блендерче, докато се смели шоколадът. Към тях се прибавя фъстъченото масло, като се разтрива с пръсти, докато се получат влажни трохи.
За поръсване:
20 – 30 гр. черен шоколад
40 50 гр. орехи
2 – 3 с.л. тъмна кафява захар
Всичко се пуска за кратко в блендерче до едри трохи.
Фурната се загрява на 100 градуса с обдухване и само на долен реотан. Върху плот, поръсен с брашно се измесва леко за 2-3 минути тестото. С помощта на точилка се разточва на тънък пласт правоъгълник и се поръсва обилно с шоколадовите трохи за пълнежа, като в краищата се оставят 2-3 см без пълнеж. Внимателно се завива на руло и се усуква няколко пъти /като тутманик/, като краищата се подвиват и защипват добре. Прехвърля се в намаслена продълговата форма за кекс и обилно се посипва отгоре със сместа за поръсване. Пече се 5 мин. на 100 градуса с обдухване само на долен реотан, за да се надигне, 12-15 мин. само отдолу на обдухване 170 градуса, после около 10-15 мин. на 150 градуса и още около 5 мин. на 140 градуса до зачервяване. През цялото време се пече само на долен реотан и така не прегаря.
КОЗУНАЧЕНО РУЛО С МАРМАЛАД
Продукти:
втората 1/3 част от втасалото козуначено руло
Пълнеж:
домашен мармалад около 1 ч.ч., смесен със същото количество смлян белен слънчоглед
Процедира се по същия начин с тестото, разточването и намазването на пълнежа като при Шоколадовото руло с орехи, с тази разлика, че след като се навие и се затворят краищата, не се усуква, а така се поставя в намаслената форма. Поръсва се обилно с макова семе Пече се по същата технология като Шоколадовото руло.
Трицветен сплетен венец
Продукти:
третата 1/3 част от втасалото козуначено руло
Пълнеж:
ситно нарязано белено тиквено семе и шам-фъстък
сушени червени боровинки и сушени череши
нарязани сушени кайсии
Тестото се размесва 2-3 минути на набрашнен плот и се разделя на три еднакви топки. Всяка от тях се оформя на дълъг и тънък фитил, който се изтънява с точилката. В средата му се слага пълнеж от един цвят продукти и се завива като руло. Усуква се леко. Трите оформени фитила с пълнеж се сплитат като плитка и се оформят като венец в съд за кейк с дупка. Козуначения венец се поръсва обилно със сусам и се пече по описания в Шоколадово руло с орехи начин.
ВЕГАН КОЗУНАК
Затопля се на котлона съдържанието на една кутия /400 гр./ пълномаслено кокосово мляко, заедно със 100-120 мл сок от моркови или вода. В това време ½ пакетче мая /25 гр./ се прави на кашичка с 2-3 с.л. типово брашно, 1 ч.л. кафява захар и около 50-60 гр. топла вода. Като шупне маята, в топлото мляко се разтваря 1 ½ ч.ч. кокосова захар /или 1 1/3 ч. ксилитол/ + ½ ч.ч. шарлан /нерафинирано слънчогледово олио/ или олио от гроздови семки, прибавя се кашичката с маята и постепенно се добавя около 1-1.200 кг типово брашно – тип 1150 /или смес от типово брашно и брашно от лимец/. Омесва се леко меко тесто, което се слага в намаслен съд и се покрива с прозрачно фолио и памучна кърпа да втаса около 3 часа, докато удвои и утрои обема си. Вземат се малки топки, които се разточват тънко и се намазват с шипков мармалад с фруктоза или мармалад от сушени плодове /накиснати и смлени с малко вода в блендер/ или домашен мармалад от сливи без захар, може да се сложат ядки и друго по желание, оформят се кифлички или руло, поръсват се с кафява захар и сусам и се пекат само на долен реотан с обдухване на 160 и после на 150 градуса до порозовяване. Така тестото се издува много и се изпича по-добре.
Добър апетит!
РАЗЛИЧНИ ВЕЛИКДЕНСКИ КУРАБИИ
Продукти:
1 ч.ч. кокосово кисело мляко с 1 ч.л. сода и 1 ч.л. домашен оцет
1 ч.ч. кокосова захар
1/3 ч.ч. бяло вино /или кокосово мляко от кенче/
1/3 ч.ч. олио от гроздови семки
2 равни с.л. бадемов протеин /по желание, но дава мекота/
4 равни с.л. бадемово брашно
½ ч.ч. оризово брашно
Около 2 ½ ч.ч. типово брашно /тип 1150/ с 1 пакетче бакпулвер /около 1 равна с.л./ или брашно от лимец
Фурната се загрява на 170 градуса с обдухване, но само отдолу. Всички съставки се смесват в изброения ред. Целта е да се получи меко тесто, което не лепне прекалено много. В тава върху хартия за печене с помощта на лъжица за сладолед /за да са еднакви!/ се слагат топчета от сместа. След това едно по едно се вземат топчетата, овалват се леко в дланта с намазнени ръце и се овалват в предварително подготвени например сусам, смлени орехи със смлян шоколад, едро натрошени тиквени семки, слънчогледови семки и други по ваш избор и фантазия. Пекат се в предварително загрята на 170 градуса фурна само на долен реотан около 10-15 мин., докато леко порозовеят и се надуят.