Празник на японските вишни в 4 Основно училище „Кирил Христов“

Една нова традиция /звучи противоречиво да се съчетават думите „нова” и „традиция”, но е точно така!/ утвърдиха вече тази година ученици, учители и ръководство на Четвърто основно училище „Кирил Христов”. На Празник на японската вишна сакура в школото специални гости бяха музикантите-японци от оркестъра на Държавна опера-Стара Загора – Кейко Танака /флейта/ и Ацуфуми Уджийе /ударни/, а също и директорите на 9 Основно училище и 66 Детска градина.

„При нас учебната година започва през април, когато цъфтят вишните и това е толкова красиво начало на нещо ново” – каза Ацуфуми Уджийе, който за две години в страната ни говори доста добре български. А Кейко свързва цъфтежа на красивото дърво със семейните пикници, които са правили сред природата под тези дървета, от които цветовете са летели като сняг.

Всички ученици, които ги посрещнаха днес пък знаеха „Здравей!” на японски и пяха и танцуваха вдъхновено на тържеството.

„Красивите японски вишни са от 7-8 години засадени в стройна алея в зелените площи пред официалните входове на училището. Дърветата цъфтят вече три години. През 2020 г. не успяхме да направим първия техен празник, защото започна пандемията и посещението на представители на Японското посолство се осуети. Миналата година направихме Първия празник на японската вишна през месец април отново – като една от проявите по отбелязване патронния празник на училището” – разказва Господин Балъкчиев, директор на 4 ОУ”Кирил Христов”.

Празникът на японската вишна в 4 Основно училище „Кирил Христов” е една истинска модерна приказка за света, в който има толкова много красота.

А аз, като любител на приказките, ще завърша с техния край:

„И аз там бях, пих и ядох, по брадата ми тече, в устата ми не влезе…”

Уляна Кьосева