На 15 април 1955 г. първият ресторант от веригата McDonald’s отваря врати в Илиноис

Първият ресторант на McDonald’s отваря врати през 1948 г. по идея на братята Maurice („Mac“) и Richard McDonald в Сан Бернардино, Калифорния. Те закупуват всичките уреди за малкото си място за хамбургери от продавача Рей Крок, който още тогава се заинтригува от начинанието им. Няколко години по-късно – през 1954 г. той специално ги посещава и  открива един прост, ефективен формат, който позволява на братята да произвеждат огромни количества храна на ниски цени. Основният хамбургер струва само 15 цента, което е около наполовина от цената, налагана от конкурентните ресторанти. Възможността за самообслужване свежда до минимум необходимостта от сервитьори и сервитьорки, а клиентите получават храната си бързо, защото хамбургерите са предварително сготвени, опаковани и само се затоплят под топлинни лампи.

Крок смята, че този тип ресторантска концепция е многообещаващ и предлага да стартира франчайз програма за братята Макдоналд и на 15 април 1955 г.  открива първия франчайз на Макдоналдс в Дес Плейнс, Илинойс. През същата година стартира и корпорацията „Макдоналдс“, която в крайна сметка той изкупува от братята през 1961 година, заедно с позволението да ползва името.

Публичното лице на McDonald’s е създадено през 1963 г. с въвеждането на клоун на име Роналд Макдоналд, а символът „m“ с двойна арка се превръща в най-трайното лого на McDonald’s. Впоследствие още много други продукти и символи се превръщат в ключови за бранда,  включително Big Mac (1968), Egg McMuffin (1973), Happy Meals (1979) и Chicken McNuggets (1983).

Веригата продължава да се разраства на национално и международно ниво, като през 1967 г. достига Канада. Разраства се до внушителната цифра от 10 000 ресторанта до 1988 г., а в началото на 21-ви век вече функционират над 35 000 търговски обекта в повече от 100 страни. Растежът през 90-те години е толкова главоломен, че се оказва,  че на всеки пет часа се открива нов Макдоналдс някъде по света. Той ефективно се превръща в най-популярния семеен ресторант, предлагащ достъпни храни, забавления и вкусове, които привличат както децата, така и възрастните.

Успехът на McDonald’s постепенно води със себе си и голяма доза критика, най-вече в посока на все по-сериозния проблем със затлъстяването сред населението и връзката му с приеманата т.нар. джънк фуд.  McDonald’s отговаря с добавянето на здравословни продукти в менюто си, а през 2017 г. започва тестването и на веган хамбургер.

Успехът на McDonald’s е бизнес еквивалентът на американската мечта. Макар че не е първият франчайз бизнес, той се превръща във водещ пример за бизнес модела. Започнат като на шега с малко заведение от двамата братя Дик и Мак Макдоналд в Южна Калифорния, днес McDonald’s е цяла мрежа от над 35 000 локации в повече от 100 страни.

Макдоналдс по света

1967 г. Това е годината, в която Макдоналдс открива своя първи ресторант извън САЩ – в Канада и оттогава започва развитието на фирмата в международен мащаб.

През април 1988 Макдоналдс стартира за първи път в бившия “Източен блок” и отваря ресторанти в Унгария и Югославия.

Септември 1991: Макдоналдс създава главен офис за Централна Европа във Виена, който успешно координира откриването на новите ресторанти в европейски страни като Чехия, Полша, Словения, България, Латвия, Естония, Румъния, Словакия, изграждайки 292 ресторанта в 13 страни до края на 1996 г.

1994 г. България е 75-та държава, в която Макдоналдс открива ресторант. Първият ресторант в България е открит в Пловдив.

1995г. През м. декември е открит първият ресторант на Макдоналдс в гр. София, на пл. Славейков /втория ресторант на Макдоналдс в България/ Роналд Макдоналд прави своя дебют с голям парад в гр. София по случай откриването на ресторанта на Макдоналдс на пл. Славейков.

1996 г. Открит е първият МакДрайв ресторант в България, гр. София. За пръв път Макдоналдс предлага уникалната за България услуга – обслужване на клиенти от техните автомобили.

1998 г. През м. март е открит първият ресторант на Макдоналдс в гр. Варна, а през м. април е открит първият ресторант на Макдоналдс в гр. Бургас.

2004 г. Макдоналдс празнува 10 годишен юбилей в България. През същата година щафетата на Олимпийския огън „Атина 2004” минава през 4 ресторанта на Макдоналдс в София.

2006 г. Открит е първият ресторант на Макдоналдс в Мол в България – Мол София. През същата година Макдоналдс заема I място в категорията „Големи компании“ в проучването „Най-добър работодател за 2006 г. в България“.

2007 г. Открито е първото McCafé в България, в Мол София през м. октомври. McCafé е марка на Макдоналдс – концепция, която съчетава  уютна и стилна обстановка, отлична селекция на кафе напитки, гурме десерти и сладкиши.

2008 г. Открит е първият ресторант на Макдоналдс в гр. Стара Загора.

2014 г. Макдоналдс отбелязва 20 години в България.