На 14 април България чества Деня на добрата дума

Инициативата се организира от Фондация за активно развитие на уеб, известна с организирания от нея годишен конкурс Сайт на годината. В Деня на добрата дума са поканени да се включат всички желаещи организации, бизнеси, училища, спортни клубове и обикновени хора.

Силата на думите е голяма. Те могат да трогнат човек, да стоплят сърцето му, да го усмихнат. Но могат и да нараняват, обиждат и отблъскват. Напоследък речта на омразата е навсякъде, а онлайн пространството и социалните мрежи помагат тя да застига дори и най-онеправданите. На този ден призоваваме всеки да публикува в интернет само това, което има смелостта да каже и на живо” – посочва Жюстин Томс, съосновател на Фондация за активно развитие на уеб.

Думите ни карат да се усмихнем. Но от думи, които не са на мястото си може и да боли. Нека насърчим хората да „говорят“ онлайн и в реалния живот с повече замисляне и емпатия спрямо другите. Каним всяка организация и бизнес, всяко училище и клас да се включат като прочетат нашия Манифест и го подкрепят публично” – призовава още тя.

Всеки, който желае, може да подпише Манифеста на Националния ден на добрата дума на уебсайта https://dobrataduma.bgweb.bg. Документът апелира да подбираме думите си така, че да създават разбиране и връзка помежду ни, да споделяме текстове и изображения само след като сме разбрали посланието им, да уважаваме хората с различно от нашето мнение, както и да не толерираме агресивен език, дори и той да е в подкрепа на нашата теза.

Проектът, който има за цел да привлече вниманието на хората, професионално занимаващи се с медии, комуникация, образование, спорт, бизнес и политика, вече е подкрепен от над 30 участника. Сред тях са БНТ,  Инициатива „Училище за бъдеще“, Асоциация “Родители”, Фондация “Каузи”, Национална платформа „Успешни жени“ и много други.

Какво можем да научим от натрупаната с годините българска народната мъдрост за добротата в живота? Припомняме някои от най-популярните български поговорки и пословици, съхранили поуките от придобития житейски опит на нашите предци:

Добрата дума цена няма. 

Каквото му на лицето, такова му на сърцето. 


За да познаеш доброто, трябва да изпиташ злото. 


Добрата стока всеки път си чини парата. 


Всяко зло за добро. 


Да е учено — добро, да е умно — по-добро. 


Добра дума железни врата отваря.


Добрият кон сам си изкарва зобта. 


Дето се старо не почита, там за добро недей пита. 


Кроткият дъжд по-добре мокри. 


Лошо правил, па добро никога не видял. 


Срамувай се от сторената злина, не се хвали с добрина.  


Като злини не искаш, злини не прави. 


Храни добротата, да те стига отплата.


Прехапи си езика, но лоша дума не казвай. 


Стара рана заздравява – лоша дума се не забравя. 


Който не знае да слугува, не може да господарува. 


Долап.бг