Музикантки със световна кариера представиха първия си диск в Стара Загора

Премиера на диска „Пътища“ на флейтистката Мария Митева и пианистката Евгения Радославова събра почитатели и приятели в концертната зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.  

11 април също е важна дата. Това е рожденият ден на един от първите ми учители, Костадин Стоянов, изтъкна Мария Митева. – Животът на хората, избрали да се посветят на музиката, предлага пътешествия, срещи с публика, със стари и нови приятели и почитатели. Но има един път, който винаги те връща назад…към родната Стара Загора и музикалното училище „Христина Морфова“. Безкрайно благодаря! Тук започна моят път, даде ми творческа енергия, направи ме такъв човек, какъвто съм в момента“.

По думите й цялата енергия идва от корените. Човек не бива да забравя корените.

Дискът съдържа пиеси, написани за нея или свързани с творчеството ѝ от различни композитори от България, Люксембург и Австрия. Това са трите държави, с които е свързан животът на флейтистката. Затова и заглавието е „Пътища“. Дискът се издава със специалната помощ на Министерството на културата на Люксембург, фондация „Индепанданс“, организацията на композиторите на Люксембург. Включени са пиеси на Милчо Левиев, Георги Златев-Черкин, Албена Петрович-Врачанска, Цвета Димитрова, Георги Арнаудов, Димитър Бодуров, Александър Мюленбах и др.

Мария Митева се дипломира в музикалната академия във Виена и е носител на награда от фестивала „Allegro vivo“ в Австрия. На 26 години става член на програмата на сър Йехуди Менухин за млади музиканти „Live Music now“. 

Преподава флейта в консерваторията във Виена, а сега в Люксембург.

Дискът е нашата първа продукция, но ние планираме след една година за запишем още един“, обясни пианистката Евгения Радославова.

Двете музикантки ще имат още една среща с българската публика тази година, но в София. „През декември сме поканени да участваме в Новогодишния фестивал заедно с Борислав Йоцов. Този концерт ще бъде много интересен, защото трима български музиканти от три страни на Европа се събират в България“, каза пианистката.

Д-р Румяна Лечева/БТА