Красотата на Япония“ изложба Кири-е показват в Стара Загора

На 18 април 2022 г., от 18:00 ч. в залата за временни изложби на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена изложбата „Красотата на Япония“. Това е гостуваща изложба – цветно Кири-е. Събитието се реализира с подкрепата на Клуб Nihon Tomono Kai, Посолство на Япония в България и EU Japan Fest.

Предлаганата експозиция е част от първите пролетни дни на японската култура в България . Тя ще може да бъде разгледана до 29 април т.г.

Изложбата ще представи пред широката публика цветовете, традициите и уникалността на Япония чрез едно от най-красивите и интересни японски изкуства – Кири-е.

Кири-е е древна японска техника по която са се правили шаблоните за кимона и други текстилни произведения. От средата на ХХ в. тя вече е популярно изразно средство за много японски творци, но извън Япония е почти непозната.

В България изкуството Кири-е идва през 2012 г., благодарение на Рина Пападопулу. От тогава има група автори, които го популяризират у нас. Техниката представлява създаване на картина от един единствен лист хартия, най-често черна, посредством изрязване. Постепенно авторите започват да включват и други цветове в картините, комбинирайки различни японски хартии.

Това е първата изложба с изцяло цветни творби. В нея участват и рекорден брой автори, от които 6 от България и 18 от Япония. Това се случва за първи път, благодарение на помощта на галерията “Senga Art & Space” в Япония. Изложбата ще е и най-голямата досега, с над 130 творби. Тази изложба ще е и първата пътуваща Кири-е изложба в България, като ще бъде представена в общо шест града в България, а след това ще бъде представена и в Япония.
Авторите от България, представящи свои творби на изложбата са Йошка Михайлова, Ани Иванова, Пламен Калов, Лидия Христова, Марта Илиева и Магдалена Славчева.

Росица Ранчева