Повече от милион лева са осигурени за ремонта на Мъглижкия манастир „Св. Николай“ и на храма „Св. Димитър“

Община Мъглиж и Старозагорската митрополия работят в изключителен синхрон. Това е причината да дадем началото на два проекта заедно – на ремонта на Мъглижкия манастир „Свети Николай“ и на старата църква „Свети Димитър“ в балканския град, съобщи кметът д-р Душо Гавазов.- Проектите са финансирани от Държавния фонд „Земеделие“.

За ремонта на манастира, основан още по времето на Второто българско царство, са осигурени близо 580 хил. лв. Тук се намира единственият, според експертите, стенопис в света, на който са изобразени заедно светите братя Кирил и Методий и св. Патрик. Манастирът е паметник на културата с местно значение.

Една от най-ценните забележителности в Мъглиж е църквата „Св. Димитър“, която за съжаление, в момента никак не е в добро състояние, обясни кметът Гавазов. Строежът й е започнат през 80-те години на 19-ти в. от майстор Кольо Фичето. След като той се разболява, работата продължава тревненският майстор уста Генчо Новаков. Той е автор и на първоначалния иконостас, завършен около 1908 г., от който в момента са запазени резбованите царски двери. Иконостасните икони също са автентични и са рисувани от известния за времето си габровски зограф Рачо Тихолов, смятан за пръв майстор в цялата околност. 

Храмът е съграден с дарения на местните християни, припомни кметът на Мъглиж.

Камбанарията на мъглижкия храм е издигната от местни майстори през 1912 г. Самият иконостас е боядисан в светли тонове, в характерния за онова време стремеж да се наподобява мрамор. Възхитителни са и стенописите, които и сега, повече от век след изрисуването им, смайват, припомни кметът.

Църквата, осветена по Димитровден през 1891 г., е обявена за паметник на културата с национално значение.  За ремонта й са осигурени също близо 580 хил. лева. 

Кметът на Мъглиж изрази надежда, че заедно със Старозагорския митрополит Киприан ще превърнат манастира и храма в места за поклонение на всички християни.

Д-р Румяна Лечева/БТА