Улица в италианския град Верчели ще носи името на Яворов.

Това са договорили днес (7 април 2022 г.) кметът на Чирпан Ивайло Крачолов и кметът на Верчели в регион Пиемонт Андреа Корсаро , информират от пресцентъра на общината. Улицата в момента се реконструира и се намира до популярната сграда „Българският замък“, принадлежал на българско знатно семейство до 1700 г. След приключването на ремонтните дейности ще бъде поставен и барелеф на големия български поет и революционер Пейо Крачолов Яворов.

Ивайло Крачолов е на тридневна визита в италианския регион по покана на генералния консул на Република България в Милано Таня Димитрова и Община Верчели. В делегацията са и изпълнителният директор на Регионалната асоциация на общините (РАО) „Тракия“ проф. Иван Върляков и председателят на Общинския съвет и на Местната инициативна група (МИГ) – Чирпан Иван Станчев. Преди шест месеца кметът Корсаро се обръща към генералното българско консулство в Милано да посредничи в международна инициатива за сътрудничество с българска община, с която да работят по общи проекти в областта на културата, образованието, спорта, инициативи от икономически характер, полезни и за двете страни, размяна на делегации, установяване и задълбочаване на отношенията между институциите и съвместно кандидатстване по програми за европейски проекти. Генералното консулство в Милано се свързва с РАО „Тракия“, която изпраща презентации на няколко български общини, отговарящи на италианските изисквания. Верчели избира Чирпан, заради характеристиките, колорита, поминъка, потенциала на региона и стратегията за туризъм.

Във Верчели населението е близо 46 хиляди души. Градът е известен с отглеждането на ориз. Зърнената култура стои в основата на местната икономика и му е спечелила названието „италианска и европейска столица на ориза“. 

По време на визитата българската делегация и Община Верчели уточниха етапите на сътрудничество и дейностите, които ще залегнат в бъдещо споразумение за побратимяване. В Чирпан градският площад ще носи името на италианския град. Местните инициативни групи на двете страни ще разработят съвместен проект за трансгранично сътрудничество за реставрация и консервация на културни обекти, сред които „Българският замък“, за да се превърне в средище за българите в Италия, респ. българският участник в проекта ще бъде чирпанският исторически музей и МИГ – Чирпан. Предстои съвместна дейност и между спортните клубове.

По-късно българската делегация посети съставната община Борго Верчели и разговаря с кмета Марио Демаджистри. Заедно те обсъдиха съвместни проекти между общините. Кметът Крачолов покани домакините да участват в Международния туристически форум в Чирпан през юни. Той подари картини на чирпанския художник Владимир Кондарев, вино от региона и продукти от лавандула. България и градът са свързани от векове. Исторически съчинения твърдят, че на няколко километра североизточно от Верчели се намира град, който през Средновековието е бил наричан „Борго Булгаро”, а през 1804 г. е бил преименуван на „Борго Верчели”. 

Визитата на българската делегация завърши с посещение на Милано и срещи с италиански студенти от Миланския университет, от вчера – магистри по литература. Разговорът на тема „Творчеството на Пейо Яворов“ се проведе край паметника-пейка на Пенчо Славейков, който бе открит по инициатива на ръководителя на българската мисия в Милано Таня Димитрова преди три години.

Д-р Румяна Лечева/БТА