Празник на келтите организират край Мъглиж

Келтски стан ще се издигне на 30 април 2022 г. от 11.00 до 16.00 часа на стадион „Градски“ в Мъглиж. Така ще бъде обявено началото на второто издание на фестивала „Келти в Долината на тракийските царе“, обяви кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов. 

Това ще стане в навечерието на 1 май, деня, който древният народ е наричал Белтен или Ден на божественото слънце. Организатори са Община Мъглиж, Сдружение „Келтско наследство” и Сдружение „Ценности”. 

Преди ХХІІІ века войнствените келти основали в Тракия царство, което археолозите още търсят, но в нашия регион са открити артефакти още в началото на XX век, които свидетелстват за присъствието им по тези места“, припомни кметът. Той изтъкна, че целта на празника е да се популяризира келтската култура, обичаи и традиции.

С келтски бойни танци, изпълнени от Прабългарската школа за оцеляване „Бага тур”, ще бъде  поставено началото на демонстрациите, които да припомнят живота на келтите. Малки и големи ще имат възможността да се надпреварват в игри на мързелива пръчка, обръщане на дърво, хвърляне на тежести през глава и хвърляне на чували с пясък от дървено буре.

В къщите от стана гостите на празника могат  да наблюдават ежедневието на древния народ. 

Програмата предвижда избор на най-красив келт, както и сключване на келтска сватба.

Празници на келтите се провеждат в 20 европейски страни, България става 21-та, припомни Суреш Израилян, председател на Сдружение „Келтско наследство”. Той уточни, че за подготовката на празника е бил в единствения в света Институт за келтска култура в Западен Уелс, Великобритания.

Организаторите се надяват празникът край Мъглиж да стане ежегоден. Те обещават след края на пандемията да поканят участници от други страни, в които се популяризира келтското културно наследство.

Д-р Румяна Лечева/БТА