Награждават най-добрите старозагорски математически таланти

Тази учебна година бе наситена с успешни изяви в областта на математиката за много ученици от община Стара Загора. Това донесе голямо удовлетворение не само за тях, но и за цялата общественост свързана с математиката в града ни. Бъдещото развитие на нашия град в голяма степен зависи от разширяващата се база на математическата подготовка на подрастващото поколение, а постиженията до този момент в тази посока са познати на старозагорската общественост.

Всичко това даде основание фондация „Математика без граници“ и Десислава Спиридонова-Темпърли със съдействието на Община Стара Загора да организират

в навечерието на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност награждаване на ученици от община Стара Загора с постижения в областни, национални и международни състезания по математика.

Общи условия

В класирането участват ученици от 2. до 12. клас от община Стара Загора.

Всеки участник се представя или от училището си, или индивидуално чрез родител, с резултатите си от 9 математически състезания през учебната 2021 – 2022 г. посочени в Приложение № 1.

Участниците се класират по класове. За всеки клас участниците се подреждат по сбора от точки от най-големия към най-малкия. Първите трима ученици от всеки клас, с най-голям сбор от точки, получават награди. Участниците с равен брой точки поделят наградата за съответното място.

Срок

Училищата или индивидуалните участници изпращат номинациите си чрез попълнена excel таблица (Приложение № 3) и декларация за информираност и съгласие (Приложение № 2 ) в срок до 21 април 2022 г. на електронен адрес mwb_bg@mathematicalmail.com . Няма ограничение за брой номинирани от училище.

До 27 април 2022 г. ще бъде обявено междинно класиране и ще бъде извършена проверка за коректно попълнени данни на класиралите се на първите три места за всеки клас.

Награждаването ще се извърши на 5 май 2022 г.

Награди

За всеки от класовете първите трима в класирането получават награди, осигурени от Десислава Спиридонова-Темпърли, а победителят от всеки клас и статуетка „Венец“. Участниците с равен брой точки поделят наградата за съответното място.

Наградите на стойност 10 000 лева във ваучери за книги и спортни стоки са осигурени от Десислава Спиридонова-Темпърли, възпитаничка на МГ „Гео Милев“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и Средношколския център по математика и информатика в гр. Стара Загора.

Церемония по награждаването

5 май 2022 г. 18:00 ч. лапидариума на Регионалния исторически музей, гр. Стара Загора

Присъстват всички номинирани, техните родители и учители. Наградите ще връчват Десислава Спиридонова-Темпърли и учредителят на фондация „Математика без граници“ Любомир Любенов.

Приложение № 1

I. Три кръга на международен турнир „Математика без граници“

(от електронната страница на турнира www.mathematicalmail.com )

Есен 2021, зима 2022 и пролет 2022 г.

За златен медал – 7 т., за сребърен медал – 5 т., за бронзов медал – 4 т., за участие – 1 т. Максимален сбор – 21 т., минимален – 0 т.

II. Три от състезанията под егидата на МОН и Съюза на математиците в България – СМБ (от заповед № РД 09-1883/02.09.2021 г. на министъра на образованието)

Областен кръг на олимпиадата по математика, 12.02.2022 г.

Математическо състезание „Европейско кенгуру“, 17.03.2022 г.

Пролетни математически състезания 25.03. – 27.03.2022 г.

За златен медал (първо място) – 7 т., за сребърен медал (второ място) – 5 т., за бронзов медал – 4 т. (трето място) , за участие – 1 т. Максимален сбор – 21 т., минимален – 0 т.

III. Три от състезания под егидата само на СМБ

(от електронната страница на СМБ – http://www.math.bas.bg/)

Математическо състезание „Хитър Петър“ 9 октомври 2021 г.

Национален математически турнир „Иван Салабашев“ – 4 декември 2021 г.

Турнир „Черноризец Храбър“ – 1 ноември 2021 г.

За златен медал (първо място) – 7 т., за сребърен медал (второ място) – 5 т., за бронзов медал – 4 т. (трето място) , за участие – 1 т. Максимален сбор – 21 т., минимален – 0 т.

Тържествената част от церемонията на 5 май 2022 г. е в съответствие с наближаващия празник 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и с желанието на организаторите за популяризирането на натрупан опит в това направление.  На нея са поканени да присъстват  победители в международни и национални състезания по математика, информатика и математическа лингвистика в периода 1985-2000 г., сред които арх. Димчо Чуков, Велина Славова, Ивайло Тодоров, Цветомир Петров, Николай Белухов, Сиана Янчева, Елена Арабаджиева и др.

Любомир ЛЮБЕНОВ

учредител на фондация „Математика без граници“

0887 244438