ДГ „Светлина“ се включи активно в Седмицата на гората

„Като добри стопани, още преди официалното откриване на Седмицата на гората, ние подредихме дворното си пространство, засяхме нови насаждения, подновихме градинката с билки“. Това каза за Dolap.bg Йоанна Димитрова, директор на най-желаната в Стара Загора детска градина.

Новото тази година е овощната градина с 30 плодни дръвчета – круши, ябълки и череши. Част от тях са дарени от Обществен дарителски фонд, а другите са дарени от родителите. Посадени са и иглолистни дървета, на мястото на отстранените поради заболяване или старост. Изрязани са асмите на лозовия масив.

Целият двор е украсен с нови насаждения. Те са символи на идващата пролет. Освен това така емоционално се приповдигна настроението на малки, големи и още по-големи деца.

Факт е фото-изложба за положените усилия в навечерието на Седмицата на гората и природата. На снимки са показани моменти от дейността на екипа на „Светлина“, както и любопитни факти за отглеждане на растенията.

През целия месец април 2022 г. всяка седмица е наситена със събития по различни теми . Това ще доведе до изключителна ангажираност и настроение на децата, учителите и родителите.

Настоящата седмица е посветена на „Игрите, които забравихме“. През следващата седмица ще се възстановяват старинни вещи, т.е. ще им се даде втори шанс за живот и използване. Ще се реставрират всички стари налични вещи с помощта на учители, деца и родители. Настоятелството от своя страна призовава всички родители да се включат в съботник на реставрацията. В този ден ще се пребоядисват дворни и паркови мебели, детски кътове, огради и пр., за да се превърне дворът отново в приказен.

„Третата седмица е посветена на четенето, уточнява Йоанна Димитрова. – На 15 април от 17:00 ч. ще направим ретроспекция на всички класически приказки, които и децата, и всички ние знаем, с едно специално събитие, което ще проведем в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Четвъртата седмица от месеца ще бъде посветена на домашните любимци. Ще се проведе парад на домашните любимци с родители и деца. Те ще представят своите любими животни, ще разкажат любопитни факти за тях, ще бъдат класирани в отделни категории, ще се афишира ползата от съжителството на хора и животни.

В навечерието на празника на празниците Великден, на Велики Четвъртък , с помощта на студентите от Арт-изкуство на Педагогическия факултет на Тракийски университет, ще се рисуват цветя, яйца и други украшения. Децата ще научат от бъдещите учители как да се украси празнично домът и трапезата, като се използват природните материи.

Пролетта в Детска градина „Светлина“ е в разгара си. Усещате ли ароматът й?!

Росица Ранчева