120 кучета чакат осиновители в Общинския приют за безстопанствени животни Стара Загора

Навръх Световния ден за безстопанствените животни, посетихме Общинския приют на Стара Загора. Посрещна ни любезно гледачката Елмира Генчева и над 120 четириноги приятели на човека. Боксовете, в които живеят са чудесни, имат достатъчно храна и вода, но са с тъжни очи, защото получават грижа, но не получават обич.

Елвира, която от много години работи в приюта, споделя, че от година на година имат голям проблем – чувствително намаляват осиновяванията. Това особено много е станало през последните две години, вероятно поради пандемията. Почти половината от питомците са изоставени от стопаните си. Те са възпитани, дружелюбни и като че ли най-страдащи от липса на хора, които да обичат. Тук са няколко възрастни ловни кучета, едно сляпо чау-чау и всякакви други породи. Често ги намират сутрин вързани за оградата или ако са малки, оставени в кашони.

Всички кучета са кастрирани, ваксинирани, обезпаразитени и чипирани. Всички те, очакват денонощно някой да ги поведе към дома си.

Общинският приют за безстопанствени животни гр. Стара Загора е създаден през месец май 2004г. в кв. Зора . От месец февруари 2020 г приютът се намира с . Могила. След реконструкция на бившия животински пазар в селото, приютът вече има нова визия и по-голям капацитет. Капацитетът му е 120 кучета, като обслужва Стара Загора град и 51 села в общината.

От 2012г е приета Национална програма за работа на приюта „Кастрирай и върни“. Статутът на приюта става кастрационен . В приюта остават кучета заловени от обществени места (детски градини,училища,детски площадки,общински сгради и т.н.) и болни такива. Всички други безстопанствени кучета се залавят , кастрират и се връщат по местата на залавянето. Програмата е одобрена от Общински съвет и с цел намаляване популацията на безстопанствените животни. Това е единственият хуманен начин за овладяване на популацията.

В секция „Бележки“ са посочени някои теми с цел информираност на гражданите за проблема със свръх популацията.

За всички е важно намаляването на безстопанствените животни. Всички искаме да няма такива по улиците. За целта хората трябва да спазват всички закони за защита на животните приети от Националната агенция по безопасност на храните.

Промяната идва от нас хората!Бъдете отговорни!

Прилагаме част от текста на програмата за овладяване на популацията:

Кучето достига полова зрялост на 6-8 месечна възраст, ражда 2 пъти годишно средно по 5 до 8 кученца. Очевидно е, че само няколко изгонени домашни кучета са в състояние за кратко време бързо да увеличат броя на безстопанствените кучета. Ако не се вземат навременни мерки, броят им нараства докато достигне определен максимум. Този максимум се нарича „носещ капацитет на средата“ и зависи от условията на средата – количество храна, вода и възможности за подслон. При достигане на „носещия капацитет на средата“, раждаемостта и

смъртността на безстопанствените кучета се изравняват, което означава че броят им не се увеличава. Ако в тази ситуация се предприеме само отстраняване на безстопанствените кучета ще се предизвика освобождаване на ниши, които за кратък период ще бъдат заети от

други кучета – новородени или мигриращи. Т.е. ще се наблюдава временно намаляване броя

на безстопанствените кучета, последвано от възстановяване, пак намаляване и възстановяване – един цикличен и непрестанен процес.

Какво става при прилагане на кастрация на безстопанствените кучета и връщането им по обитаваните от тях места?

Не се освобождават ниши, тъй като кучетата се връщат на местата, от където са взети за гратисния период, необходим за блокиране на раждаемостта – когато капацитетът на средата се ограничи от стерилни животни. Този гратисен период позволява паралелно да се наложи контрол върху домашните кучета – регистрацията им и стерилизацията на част от тях.

Спомням си една максима:“Може да има дом без куче, но не бива да има куче без дом!“

Росица Ранчева