Туристическо дружество „Сърнена гора“ отбелязва 120 години от създаването си

Туристическо дружество „Сърнена гора” отбелязва 120 години от създаването си на 6 април от 18 часа в залата на Културен център „Загора” с празничен концерт.

На 6 април 1902 година се учредява Българско туристическо дружество – клон Стара Загора. Един от неговите основатели – учителят Фратьо Илиев е избран за негов пръв председател. Логиката на обществените колизии по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, не дават шанс на тази и последвалите я няколко туристически обществени организации. Туристите от града на липите остават самотни или обединени в няколко семейни групи. Тази драма на старта на началните стъпки на изходната позиция на формирането завършва едва на 30 април 1922 год. когато в Стара Загора е основано Българско Туристическо Дружество „Сърнена гора”. Председател на дружеството е учителят Борис Фетваджиев.

Целенасочената и последователна дейност в сферата на туризма започва едва с назначаването през юли 1957 г. на областен координатор – Димитър Илиев Балабанов. Задачата му е да организира туристическия актив в Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Нова Загора, Ямбол и Сливен, а също така да подготви и предстоящите изборни събрания и конференции на местните дружества.

В Стара Загора през ноември 1957 г. се провежда учредителна конференция, която на практика възстановява ТД „Сърнена гора”. За председател и секретар на дружеството на обществени начала са избрани Николай Попов и Елена Добрева. Излъчени са и делегати за конференцията на ОС на БТС, който изпраща от своя страна делегати на Учредителния конгрес на БТС.

Организационно и материално укрепнало, през май 1972 г. ТД „Сърнена гора” отбелязва тържествено своя 70-годишен юбилей с постигнати значителни успехи, като за целта издава специален „Възпоменателен лист”. По проект на Георги Чорчопов тогава е изработена първата значка на дружеството, построена е туристическа чешма на северозапад в Сърнена Средна гора, поставена е и специална паметна плоча на Туристическия дом в парк „Аязмото”. Осигурени са значителни средства за обогатяване материалната база на дружеството от бивачни съоръжения и всякакъв вид екипировка. Един след друг се основават клубове по ски – туризъм, коло – туризъм, воден туризъм, на ветераните туристи, на планинските водачи, туристически хор, комисии по маркировката, по защита на природата, по пропаганда и агитация и т. н.

Своя вековен юбилей през 2002 година старозагорското туристическо дружество посреща с 632 редовни членове, запазвайки едно от челните места в страната.

Към дружеството има : Алпийски клуб „Железник”, Клуб по ориентиране, пешеходен туризъм, Младежка секция към клуба по пешеходен туризъм, Велоклуб „Зарата”, Спелеоклуб „Саламандър”, Воден туризъм ККК”Арзус”, Туристи-ветерани, Клуб по ски туризъм, Туристически хор „Средногорски звуци”.

Ето част от проявите през 2022 година, посветени на достойната годишнина:

02.04.2022 г. – Залесяване на Юбилейна гора – 120 дръвчета, засадени от туристи, символичен акт на отбелязване 120-годишнината от създаването на Туристическото дружество. Парк “Бранителите на Стара Загора” (Самарското знаме).

06.04.2022 г. – Юбилеен празничен концерт, посветен на 120-годишния юбилей. Начало: 18:00 часа, зала Културен център “Стара Загора” (Синдикален дом). След концерта ще има коктейл във фоайето на Културния център.

06.04.2022 г. – Издаване на юбилеен вестник – 120 години ТД “Сърнена гора”.

09.10.2022 г. – Състезание по спортно ориентиране за купа “Сърнена гора”. 48-мо състезание за купата –спринтова дистанция в центъра на град Стара Загора (градска карта), старт пред Община Стара Загора, 14:00 часа.

10.04.2022 г. – Състезание по спортно ориентиране за купа “Сърнена гора”. 48-мо състезание за купата – дълга дистанция, старт в местността “Равня” край град Мъглиж (поляната на рок-феста), 10:00 часа.

12-14.04.2022 г. – Дни на планинарското кино в Стара Загора, ехо от Банско Филм Фест. Три дни екстремно и планинарско кино в голямата зала на Регионална библиотека “Захарий Княжески”, начало и в трите дни от 18:00 часа. Първият ден, на 12 април, среща с пътешественика Емил Енчев. Приложена е програмата на Дните. Вход свободен, поканени са всички граждани и гости на Стара Загора.

01.05.2022 г. – “Среща под липите” – първа по рода си туристическа среща в град Стара Загора, на която ще ни гостуват много наши приятели от туристическите дружества в цялата страна, по повод 120-годишния ни юбилей. Посрещане на гостите на площада пред Община Стара Загора, неделя 1 май, 10:00 часа. Посещение на Античния форум и Историческия музей за запознаване с миналото на града. Пешеходен преход през интересните места в Аязмото – Алеков кът, Зоопарк, Обсерваторията, чешмата на генерал Делчев, до бензиностанция “Петрол” на изхода за гр. Казанлък (маршрутът е ориентировъчен).Гостите ще бъдат настанени в хотел “Сити”. В ресторанта му, от 19:00 часа, начало на официален празник с приятелите туристи от цялата страна.

Краят на месец май – пешеходен преход от 120 символични километра, съвместно с колегите от ТД “Орлово гнездо”, гр. Казанлък, и ТД “Трапезица 1902”, гр. Велико Търново, които също са юбиляри (120 г.). Финал на прехода край хижа Бузлуджа, Стара планина.