Областна администрация Стара Загора, община Казанлък и фондация „Проект Бузлуджа“ подписаха меморандум за паметника на връх „Бузлуджа“

Областна администрация-Стара Загора, община Казанлък и фондация „Проект Бузлуджа“ са подписали меморандум за сътрудничество и осъществяване на съвместна дейност за опазване и социализиране на Дом-паметника на връх Бузлуджа. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Подписи под документа положиха областният управител проф. Наско Василев, кметът на Казанлък Галина Стоянова и арх. Дора Иванова, управител на фондация „Проект Бузлуджа“.

Меморандумът цели предприемане на действия за обезопасяването на сградата и предоставянето на временен посетителски достъп. В тази връзка е необходимо почистването на покрива от опасни елементи и отломки, стабилизирането на куполната мозайка и поставянето на пътеки, по които да минават посетители. Предвижда се  кандидатстване по национални и международни грантови програми, както и провеждането на дарителски кампании, в които хората и бизнесът да се включат в подкрепа на паметника.

На 19, 20 и 21 август 2022 г. на поляната при хижа „Бузлуджа“ ще се проведе благотворителен фестивал с богата културна и музикална програма. Средствата, събрани на събитието, също ще бъдат използвани за продължаване на дейностите по опазване и социализиране на монумента, съобщават още от администрацията.

През 2021 г. монументът (открит през 1981 г.) получи статут на недвижима културна ценност.

Павлина Дудева/БТА