С филма „Жив съм“ учениците на ОУ „Веселин Ханчев“ ще посрещнат патронния си празник

Талантливите деца от 6.в клас от театрална работилница „Мелпомена“, заедно със своя ръководител Петя Стефанова, усилено работят по финализиране на филма „Жив съм!“, посветен на старозагорския поет и патрон на IX основно училище в Стара Загора – Веселин Ханчев.

Идеята за филм се ражда поради невъзможността до скоро, предвид пандемичната обстановка, да се реализират сценични училищни постановки, а и форматът му позволява по-лесно и по-бързо да достигне до повече хора през социалните мрежи, на които тийн-поколението е голям почитател.

Филмът „Жив съм!“ е създаден като лирическа биография на Веселин Ханчев, споен от рецитали на негови стихотворения, които са подбрани в такава последователност, че да обрисуват творческия му живот. Поезията на твореца оживява чрез емоциите и преживяванията на децата, които смело застават пред камерата и въодушевено преживяват красивите картини, крайностите на чувствата и лутанията на лирическия герой. Във филма са включени девет стихотворения на Ханчев, които най-ярко обрисуват душевността му и идеално се вплитат в душевността на младите таланти.

Изпълненията на стиховете е тематично разпределена на няколко различни локации в града, които максимално да ни доближат и потопят в атмосферата на Ханчевите стихове. Едно от местата на снимките е Къщата на архитекта – прекрасно арт пространство, което носи невероятен заряд и творческа енергия. Тук съдействие младите театрали получават от прекрасната Боряна Каниду – дамата, благодарение, на която тази къща оживява и се превръща в културно средище.

Изключително сме признателни и благодарни на креативните млади хора в лицето на Недялко Боянов и Филип Георгиев, без които този проект би бил трудно осъществим. Недялко Боянов е графичният дизайнер на тематичните ни тениски. Старозагорската публика го познава като дългогодишен доброволец и организатор на събития в „Международен младежки център“, гр. Стара Загора, създател и председател на сдружение „Арт колектив на улицата“, чиято цел е да се организират културни събития в Стара Загора. Филип Георгиев беше в ролята на нашия търпелив и вдъхновяващ оператор, за когото само ще кажем, че участва в заснемането на проекта „Поетите“, който доби огромна слава и извън пределите на България.“ – обяснява ръководителят на проекта госпожа Петя Стефанова.

Премиерата на филма „Жив съм!“ ще бъде на 04.04.2022г., когато се навършват 103 години от рождението на поета. Той ще бъде и част от програмата на Седемнайсетия маратон „Четяща Стара Загора“.

В Девето ОУ седмицата от 11.04. до 15.04. ще бъде посветена на патрона на училището Веселин Ханчев. Учениците подготвят групов рецитал на стихове, състезание по краснопис за най- малките, презентации с малко известни до момента факти за живота и творчеството на поета, илюстрации по негови стихотворения, както специални собственоръчно изготвени книжки, посветени на Ханчев.

Искаме да покажем на нашите ученици, че училището не е само място за заучаване на факти и писане на домашни. Тук се случват изключително интересни неща, стига да имаме желание да ги създаваме. Затова и направихме флашмоб с флага на РБългария, заедно с децата от начална степен, написахме Левски „ с учениците от прогимназия. С общи усилия обновихме актовата зала, в която се надяваме да провеждаме всички значими събития в училищния живот. Училището е средище на различни млади хора, чиито таланти ние сме длъжни да открием, да полеем семенцата в тях и да ги оставим да растат към своите небеса. И ако искаме добро бъдеще, трябва да му поставим стабилни основи, такива, които ще вдъхновяват. Възпитаваме нашите деца в родолюбие и трудолюбие и се надяваме тези ценности да бъдат модерни и в утрешния ден.“ -споделя директорът на Девето ОУ Мария Горчева.

Росица Ранчева