67 светиниколци извървяха пътя на паметта и съдбата на бежанците

По повод честването на 26 март – Ден на Тракия и 109 години Одринска епопея, на 24 март 2022 г. във фоайето на VI Основно училище „Свети Никола“, гр. Стара Загора се състоя забележително тържество. На него беше представено творчество на 67 ученици на тема: „По пътя на паметта и съдбата на бежанците“.

Чрез разкази, рисунки, създаване на родословни дървета на поколения тракийски бежанци и пресъздаване на случки от живота им, разказани от близки, децата с много старание, любов и вдъхновение се включиха в обявения конкурс, – каза в приветственото си слово директорът Дарина Гайдарова. – Чрез изложбите и изданията, днес заедно с младите автори, с родителите им и Тракийско дружество „Одринска епопея“ почитаме паметта на хилядите изгнаници, които са успели и са намерели подслон в България. Разказите и историите са истински, пренесени през годините такива, каквито са преживени, за да не забравяме никога горчивия урок . Зная със сигурност, че всички деца, които се докоснаха до историята на своя род, обичат много повече своите деди. А всеки човек, който обича и почита рода си, той обича и почита и своята родина“- каза г-жа Гайдарова.

Приветствие към участниците в конкурса и гостите поднесе Цанко Атанасов, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора.

Всички сме свидетели на дните на тракийските празници, които ще отбележим на 26 март 2022 г., когато честваме Деня на Тракия и 109 г. от Одринската епопея. Преди 109 г. българската армия превзема непревземаемата Одринска крепост по време на Балканската война през 1912 и 1913 г. И  тази война дарява свободата на тракийските българи.

Благодаря Ви, че с прекрасните си творби, сте успели да илюстрирате всичко от героичните събития по това време.

Вие сте потомци на тракийски българи и това е чест не само за Вас, но и за Вашите родители. Благодаря на директора на училището г-жа Дарина Гайдарова като вдъхновителка и инициаторка на това родолюбиво събитие. Благодаря Ви, скъпи деца, за усърдието, което сте проявили. Благодаря на Вашите родители . Дай Боже, всички училища да бъдат като образцовото VІ основно „Свети Никола“.

За училищната библиотека Цанко Атанасов подари по няколко екземпляра от книгите на почетния председател на дружеството Петра Мечева „Родени от Тракия, родили за Тракия“, „Тракия не ще забравим“,“Памет за Тракия“, „Никола Каишев възстановител и основател на Тракийската организация“.

Поздрав към присъстващите отправи Женският хор при Тракийското дружество, заедно с народния хор към училището с ръководител Петко Танев.

Саша Караславова – преподавател по история и Ваня Михайлова – преподавател по география в училището са потомки на тракийски българи. Двете учителки споделиха своите корени и спомени за дедите си. Те поздравиха учениците, които положиха много усилия и труд при проучването на своя род по пътя на паметта на Тракия. Госпожите връчиха сертификати за участие в конкурса „ По пътя на паметта и съдбата на бежанците“ на 67 ученици от първи до седми клас“.

Грамоти на отличените връчи Цанко Атанасов на Владислав Минчев, който е написал книжката „Дядо разказва“; Звездомира Желязкова, Никол Вълчева, Диан Дечев, Калина Веселинова, Гергана Иванова, Виктор Желязков, Николай Иванов, Пенчо Ганчев- нарисувал прекрасно портретите на Капитан Петко Войвода, войводата Руси Славов и войводата Димитър Маджаров , на целия ІІ „б“ клас , на целия І „б“ клас, на ІV „д“, ІV„г“ и ІV„б“ – класове, на г-жа Виолета Митева, г-жа Анелия Кръстева, г-жа Теодора Узунова, г-жа Милева Иванова и г-жа Соня Харалампева за положените усилия и прекрасни постижения.

Дарина Гайдарова благодари на колегите си учители, които са се включили много сърцато в организирането и провеждането на конкурса.

Николай Иванов от VІ „г“ клас разказа историята на рода си.

Материалите от конкурса са разположени във фоайетата на сградата. В предното фоайе на училището е подредена веществена изложба с предмети, донесени от тракийски българи, когато са напускали родните си места, някои от които са на над 200 години.

Директорът на училището връчи грамоти на ученици , които да получили високи резултати от националните кръгове на олимпиадите: Ана Паскалева – шеста на Националното състезание по компютърно моделиране; Анастасия Тодорова Атанасова – Национална олимпиада по химия; Янислав Миленов Иванов – достойно представяне на областния кръг на олимпиадата по компютърно моделиране; Ния Минкова Казакова – Национално състезание по музика; Ивон Ивайлова Генова и Снежина Петрова Добрева – Национален конкурс „Музикален ключ“.

Росица Ранчева