28-те Чудомирови празници в Казанлък започнаха

На 25 март 2022 г., навръх рождения ден на прочутия разказвач и художник Чудомир – на Благовещение, се откриха 28-те „Чудомирови празници“ в Казанлък.

След двугодишно онлайн присъствие началото беше поставено с церемония на  новата сцена на Общински театър „Любомир Кабакчиев“. Председателят на фондация „Чудомир“ Борис Кърчев обяви началото на осемдневната празнична програма. „Въпреки, че последните две години бяха трудни и емоционални, успяхме основните събития да проведем онлайн и най-важното – спазихме основната цел на дейността на фондацията, а именно – да издаваме и популяризираме творчеството на Чудомир“ , каза Борис Кърчев. Той благодари за преиздаването на шесттомното издание на произведения на Чудомир на Михаил Шишев от Академия „Роза“.

За традиционните награди „Чудомир“ в най-стария литературен конкурс у нас говори главният редактор на вестник „Стършел“ Михаил Вешим. Той изрази радостта си, че отново са в Казанлък. „Традицията на късия хумористичен разказ е жива в разказите на Чудомир. Четете Чудомир!“, призова той.

Наградени бяха носителите на приза на фондация „Чудомир“ и вестник „Стършел“ в годините на пандемията. Призовете връчи председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов. От 2019 г. наградата е плакет с барелеф на образа на Чудомир като шарж, точно копие на оригиналния плакет, изработен от друг именит казанлъчанин – карикатуристът Теню Пиндарев.

За 52-ри носител на наградата за къс хумористичен разказ на името на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, през 2020 г. бе отличен казанлъшкият журналист и писател Петър Марчев за неговия разказ „Животът е прекрасен“, публикуван във в. „Стършел“. През 2021 г. носител на отличието стана писателят Весел Цанков за разказа “Въздишка и сълза рано сутрин“, отпечатан в “Стършел“. През годината вестникът публикува всички разкази на кандидати за престижното отличие, а след това жури номинира лауреатите. Наградените получиха и свидетелства за своя талант от вестник „Стършел“. Весел Цанков припомни пред гостите на церемонията една от любимите мисли на Чудомир: „Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говорят само това, което са добре премислили…“.

Часове преди официалното откриване на „Чудомирови празници“ бяха поднесени цветя пред гроба на големия творец в Литературно-художествения музей, който носи неговото име.

В музейните зали бе дадено началото и на първото събитие от празничната програма с откриването на изложбата  „Духът на миналото в традиционното облекло на чудомировите нашенци“ и експозиция на автентични носии.

С концерт от народни песни пред публиката се представи дуетът Донко Марков – победител в „Пирин фолк 2021“ и Петя Панева – носителка на приза „Гласът на България“ за 2021 година.

Традиционните „Чудомирови празници“ се организират от фондацията „Чудомир“, заедно с община Казанлък и Литературно-художествения музей „Чудомир“. По традиция мотото е мисъл на Чудомир. Тази година то е: „Аз обичам хората от народа и с любов ги скицирам, затова много от тях са засмени“.

Д-р Румяна Лечева/БТА