Тамара Калинкина и Алексей Косарев гостуват в „Бохеми“ на 31 март

Силата на изкуството да прави света по-светъл и хармоничен ще усетите в един незабравим спектакъл на Операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини на 31 март от 19 часа. В ролята на Родолфо гостува блестящия тенор Алексей Косарев, а Мими ще бъде очарователната Тамара Калинкина. Тамара е най-новата солистка на Държавна опера-Стара Загора. Дошла преди броени дни тук със семейството си от Киев, тя прие с огромно удоволствие поканата на директора на Операта и режисьор на „Бохеми“ Огнян Драганов да се изяви толкова скоро на сцената на театъра. Според нея „Пеенето лекува” и за нея е спасение да се опита да прави това, което може и обича най-много – да пее. Диригент на спектакъла е Матей Поп, в останалите роли участват солистите Иван Кабамитов /Шонар/, Валери Турманов /Марсел/, Евгений Арабаджиев /Колин/, Симона Кодева /Мюзета/, Александър Марулев /Беноа и Алсиндор/, Стоян Буюклиев /Парпиньол/, Игнат Желев /Офицeр/, Петър Янкулов /Сержант/, хор и оркестър, Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Гъвкавият ритъм и колоритната хармония в музикалната драматургия на Пучини са в основата на високия емоционален градус на спектакъла. Динамичното действие се подпомага от ефектната сценография и режисьорски решения, в които се използва максимално сценичната техника – въртяща сцена, движещи се и издигащи се платформи, с които се сменят и местата на действието. Сюжетните теми в „Бохеми“ винаги звучат актуално. Младежката виталност, вярата в доброто и импулсът за промяна живее във всяко ново поколение. Светът на „Бохеми“ е един свят пълен с прохождащи и професионални художници, млади хора – артисти и самобитни индивидуалности. В атмосферата на действието органично се вписват творбите на Тулуз Лотрек и Пол Сезан, Антоан Бланшар, Едуард Кортес, които илюстрират Париж в края на 19-ти век. „Във всяка картина се усеща носталгичен дух. Това е един свят на необикновено щастие, в който смъртта идва, когато си поиска. Силата на Пучини е в това да внуши на всички да преживеят отново живота си докато седят в залата или да страдат сами с неговата музика в рамките на два часа…“, споделя художника на постановката Каталин Йонеску-Арборе.

 

ТАМАРА КАЛИНКИНА е Заслужила артистка на Украйна (2018). Завършила е Киевския държавен музикален колеж на името на Р. Глиер през 2005 г. и Националната музикална академия на Украйна  „П. И. Чайковски“ (в класа на О. М. Дяченко) през 2009 г. От 2004 до 2011 г. е водещ солист на Киевския национален академичен оперетен театър. От 2011 г. е солистка на Националната опера  на Украйна, където дебютира в ролята на Татяна от операта „Евгений Онегин” на Чайковски. Сред най-значимите роли, които постоянно изпълнява са: Виолета от „Травиата”, Мими и Мюзета от „Бохеми”, Маргарита от „Фауст”, Татяна от „Евгений Онегин”, Йоланта от едноименната опера на Чайковски, Лаурета от „Джани Скики”, Наталка от „Наталка-Полтавка”, Ксения в „Борис Годунов” от М. Мусоргски и др.

Тамара Калинкина печели първа награда на Международния конкурс за млади оперни певци Рикардо Дзандонай, Италия /2012/ и е победител в Международния музикален конкурс във Виена в категория „Професионален глас” (2020). Гостувала е на сцените на различни оперни театри и концертни зали като Театър Виелки във Варшава, Театър Сан Карло в Неапол, Театро Реджо в Парма, Дубайската опера, Македонската опера и балет, Театър Амазонка в Манаус, Театър Серджо Кардозо в Сао Пауло, Националната опера на Естония.

Тенорът АЛЕКСЕЙ КОСАРЕВ е ярка, харизматична звезда на европейската оперна сцена. Гостува в Парижката опера (Opera National de Paris), Берлинския национален театър Deutsche Oper Berlin, Цюрихската опера, Норвежката кралска опера, столичните театри на Финландия и други европейски страни.

В репертоара на певеца са главните тенорови роли в знаменитите опери „Аида”, „Турандот”, „Лейди Макбет от Мценска околия”, „Отело”, „Хофманови разкази”, „Травиата”, „Евгений Онегин”, „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Трубадур”, „Русалка”…

Работил е с големите режисьори Оле Андерс Тауберг (Норвегия), Римас Туминас (Литва), Вили Декер (САЩ), Дмитрий Бертман (Русия), с великите диригенти от ранга на Мстислав Ростропович, Марис Янсонс, Владимир Федосеев, Олег Каетани…

 „Впечатляващ външен вид и огромен глас“ (Liverpool Echo)

„Красив лиричен глас, силен и свеж“ (Le Bien Poublique, Дижон)

„Алексей Косарев завладява със своята енергия и вокално-драматична страст“ („Новая газета“)

„Изблици на страст, наситени с голяма трагедия“ („Болшой театър“)

„Алексей Косарев е певец с уникален тембър. Харизмата на артиста съчетава мъжественост с изящна нежност на гласа.” (Berliner Morgenpost)

АЛЕКСЕЙ КОСАРЕВ започва да играе в театъра от 10-годишна възраст и след завършване на училище постъпва в Музикалния колеж на името на Гнесини, където започва да учи оперно пеене.

След дипломирането си, продължавайки да играе в драматични спектакли и мюзикъли, Алексей Косарев успешно дебютира в ролята на Бепо/Арлекин от операта „Палячи“ в московския театър „Хеликон-Опера“, където разгръща изцяло своите  певчески и актьорски способности. От 1995 г. е солист на „Хеликон-Опера”. Изпълнява главните роли в опери на Росини, Верди, Пучини, Шостакович, Римски-Корсаков и Чайковски. Заедно с театъра Алексей участва в различни международни оперни фестивали.

От 2002 г. Алексей Косарев пее на различни оперни сцени в Германия, Франция, Италия, Испания и Норвегия.

Алексей Косарев, Виолета Лукьаненко – Дует на Мими и Родолфо – Бохеми – видео

Тамара Калинкина – Ария на Мюзета – Бохеми – видео