Павел баня събра наследници на Чудомир навръх рождения му ден

Навръх рождения ден на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, на Благовещение, по инициатива на кмета Иса Бесоолу, в град Павел баня се събраха наследници на писателя – хуморист. Последната такава среща е направена през 70-те години от тогавашния кмет. 

В обновената зала “Младост” при Народното читалище  “Напред – 1903” в Павел баня днес някои от тях имаха удоволствието да се видят за първи път след години. 

На поканата към 25-те наследници, с които Общината успя да се свърже, дойдоха половината и определиха срещата като изключително мила и желана. Правнучките на сестрата на Чудомир – Гергана Гечева и Лилия Димитрова, разказаха спомените си от детството, прекарвано с писателя.  Иванка Костерова – председател на Народно читалище  “Чудомир” в село Турия и наследница на Чудомир, сподели с всички в залата изпратените поздравителни адреси от неуспелите да присъстват на срещата родственици. 

Събитието премина в спомени и размисли за творчеството на писателя. Наследниците на Чудомир и представителите на Община Павел баня си обещаха, че това няма да е последната такава среща.

Специално за днешния повод от казанлъшкия литературно-художествен музей “Чудомир” представиха 10 акварела с пейзажи, рисувани от писателя. Изложбата предизвика интерес както от страна на наследниците, така и от жителите и гостите на Павел баня. 

Д-р Румяна Лечева/БТА