На Благовещение ОУ „Кирил Христов“ посрещна скъпи гости от Старозагорската опера

Три повода се съчетаха на 25 март 2022 г., в последния ден от празничната програма за патронния празник на ОУ „Кирил Христов“ – Благовещение, празник за буквите в I „д“ клас и отбелязване на Деня на търпението. Гости в ОУ „Кирил Христов“ бяха Силвия Томова – директор на Балета на Държавната опера – Стара Загора, Анелия Димитрова – прима балерина, Георги Митев – маркетинг директор. Специално за тримата гости и за учениците от I „д“ клас, с техните начални учителки Силвия Тилева-Иванова и Янка Стойчева, ръководството на училището, в лицето на директора Господин Балъкчиев, инициира специална изненада – поздрав със солов танц от красивата малка балерина Симона Бухчева, възпитаничка на балетната школа „Па Де Кре“ и ученичка от III „д“ клас, както и песен в изпълнение на Александра Стефанова от IV „г“ клас. В арт зоната на училището Силвия Томова и Анелия Димитрова обявиха и резултатите от традиционния училищен конкурс за рисунка „Христина Бюйлекова“, като връчиха грамоти на отличените малки художници.

В ОУ „Кирил Христов“ бе отбелязан и Денят на търпението с множество разнообразни прояви от учениците в началния и в прогимназиалния етап и техните преподаватели. Гостите от операта бяха поздравени за повода от представители на IV „д“ клас, които им поднесоха красиви цветни балони и специални послания за търпението, толерантността и хармонията. По-късно в къта за четене те бяха приветствани и от представители на шестокласниците.

След това в светлия ден Благовещение гостите и училищното ръководство се насладиха на вълнуващия празник на буквите в I „д“ клас, на който възпитаниците на г-жа Тилева-Иванова и на г-жа Стойчева гордо заявиха, че вече са грамотни. Те се разделиха символично с букварчето и се срещнаха с новата си помощничка в училище – читанката. Празникът премина с много стихове, песни и трепетни детски усмивки. Гостите Силвия Томова и Анелия Димитрова поздравиха първокласниците и им отправиха прекрасни пожелания, освен това те поканиха децата от училището на постановката „Спящата красавица“. Директорът на ОУ „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев и заместник-директорът Катя Георгиева също поздравиха мило първокласниците по повод техния чудесен празник – незабравим за всяко дете, въпреки че не е отбелязан в календара.

Гостите разгледаха ОУ „Кирил Христов“ – арт зоната, библиотеката „Невена Христова“, музейната експозиция, посветена на Кирил Христов, новия кът за четене, класните стаи и кабинети, като останаха впечатлени от видяното.

На този ден в рамките на програмата за патронния празник бе представена и драматизацията „Пролет иде“ от учениците от II „в“ клас, с класен ръководител Анна Христова, пред учениците от II „б“ клас, с класен ръководител Мария Вълчева, като малките домакини, от своя страна, поздравиха талантливите актьори с изпълнение на стихотворението „Хей, пролет иде“.

През седмицата с интересна музикално-поетична изява и драматизации отбелязаха празника и учениците от третите класове с класни ръководители Златка Колева, Маргарита Кирилова, Спаска Матева, Донка Димова, Мариета Янакиева.

Празници на буквите честваха през изминалите дни също I „а“ клас и I „г“ клас. Проф. Георги Иванов бе гост на иновативния бинарен урок „Празник в Букволандия“ при I „а“ клас, с класен ръководител Дарина Делчева, представен в екип с началната учителка Юлия Пенчева и логопеда Калин Магънджиев и превърнал се в истински спектакъл. Силвия Стоянова, директор на ДГ 66 „Детски рай“, бе гост на вълшебния празник на буквите на I „г“ клас, с класен ръководител Цонка Янкова, който започна със специална изненада – „Пролетен танц“ от трета група „Бонбон“ с учители Павлина Драгнева и Християна Петкова и художествен ръководител Росица Христова.

Така със скъпи гости и тържества на Благовещение, с детски усмивки и много настроение, завърши седмицата с много разнообразни изяви, посветени на патронния празник на ОУ „Кирил Христов“.

Таня Стоянова