Утре е Благовещение! Ето какво трябва да знаете и да направите

Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март.

Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

Хубаво е преди всичко бременните жени и майките с малки дечица, както и всички невести, които искат да имат рожби, да отидат на църква, да занесат цветя на Дева Мария, да й благодарят за всичко, което е направила за тях и да я измолят да се сбъднат мечтите им.

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Според народните поверия след Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари.

Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе. В този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са „благи“, „плашат“ овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли.

Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Пробиват ушите на момиченцата, за да им сложат обици. Вярва се, че на Благовещение и най-силната отрова губи своята сила.

Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. „Събуждат се и излизат от дупките“ змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила.

Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: „Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец“ или „Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне“ и други подобни. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото.

На обредната трапеза присъстват риба (изпечена или сварена), шарена пита, лучник.

Яде се зелена храна – салати, марули, коприва, киселец и спанак, лапат, пресен лук и чесън. Зелената храна е символ на пролетта, на възраждащата се природа, на заченатия нов живот. Зелената храна е богата на желязо, а желязото облагородява кръвта. Зелена храна на трапезата е символ на човешкото здраве.

Битува вярването, че болните хора на Благовещение – Благовец могат да оздравеят. Имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина .

Честит и благословен празник!

Долап.бг