През май предстои да гледаме „Сън в лятна нощ“

Преди дни започнаха репетициите на новия мащабен театрален проект на Драматичен театър „Гео Милев” Стара Загора – „Сън в лятна нощ” от Уилям Шекспир!

Преводът е на Валери Петров. Сценичният вариант и режисурата са на Елена Панайотова, сценографията и костюмите са на Николина Костова – Богданова, музиката е на Христо Намлиев, а хореографията – на Ромина Славова. Действащите лица и изпълнители са ТЕЗЕЙ (княз на Атина) – Жоро Райчев, ЕГЕЙ (баща на Хермия) – Кольо Стайков, ЛИЗАНДЪР (влюбен в Хермия) Николай Владимиров (гост актьор), ДЕМЕТРИЙ (влюбен в Хермия) – Георги Ножделов, КЛИНА (дърводелец) – Димитър Митев, ТАЛАШКО (столар) – Красимир Ненков, КРОСНОТО (тъкач) – Цветомир Черкезов, ПИСКУНА (кърпач на духала) – Илчо Димитров, НОСЛЬО (медникар) – Мария Енева, КОМАРА (шивач) – Велин Величков, ХИПОЛИТА (кралица на амазонките, годеница на Тезей) – Светла Тодорова, ХЕРМИЯ (дъщеря на Егей, влюбена в Лизандър) – Мария Пенчева, ЕЛЕНА (влюбена в Деметрий) – Тони Тончева, ОБЕРОН (цар на елфите) – Александър Бориславов, ТИТАНИЯ (царица на феите) – Миленка Сотирова, ПЪК или РОБИН (малък дух-пакостник) – Илина Илиева. ГРАХЧО, ПРАШИНКО, ПАЯЖИНКО, СИНАПЧО (елфи) и в други елфи и феи, обслужващи своите цар и царица и придворни на Тезей и Хиполита ще се превъплътят балетисти от Балета на Държавна опера Стара Загора и деца от театралните студия, водени от актьори на Драматичен театър „Гео Милев”.

Постановъчният екип и блестящите актьори тръгват на вълнуващо приключение в „Сън в лятна нощ“. Красивият финал се очаква на 10 май т.г..

Титания, царицата на феите и Оберон, царят на елфите, са двойка от дълги години и управляват древните гори на Атина. Така се случва, че двамата стигат до скандал и се разделят. Оберон решава да отмъсти на Титания като намаже очите ѝ с любовно биле и я накара да се влюби в първото нещо, което види.

По същото време в столицата – в Атина, Егей, бащата на Хермия, опитва да омъжи за дъщеря си за своя любимец – Деметрий. Тя обаче е влюбена в Лизандър, а и той в нея. Като не успява да се противопостави на волята на баща си, Хермия и Лизандър бягат заедно от Атина и решават да се венчаят. След тях тръгва Деметрий и ги настига благодарение на Елена. Елена е влюбена в Деметрий и е приятелка от детинство с Хермия. Тя следва за Деметрий дори в тъмните гори и не се отделя от него, даже когато той казва, че не я обича.

В друга част на гората трупа от артисти упражнява малка пиеса, която да престави на царя. Ползват маски на животни и единият от тях си слага маска на магаре. Когато настава вечерта, Оберон праща своя поданик – Пък, пакостлив малък дух, да намаже очите на Титания с любовното биле. Когато тя се събужда, вижда човекът с глава на магаре и се влюбва в него. Като научава за това, Оберон се залива от зъл смях.

Оберон става свидетел на любовната свада между двойката влюбени. Той първо среща Деметрий и Елена. Възмутен от хладното отношение на Деметрий към Елена, Оберон заповядва на Пък да намаже очите на Деметрий, за да се влюби силно в Елена, ала казва на Пък само в какво е облечен и когато Пък попада на Лизандър и Хермия, той поръсва клепачите му и в миг Лизандър се влюбва в Елена и забравя за Хермия.

Оберон разбира за грешката и казва на Пък да се поправи. Той най-сетне открива и Деметрий, маже му очите и в един момент и Деметрий, и Лизандър се борят за ръката на Елена. Елена смята, че всичко това е лоша шега и обвинява Хермия, че ги е настроила срещу нея, Хермия обаче твърди обратното. Оберон вижда какви ги е забъркал Пък и му казва да махне билето само от очите на Лизандър, а след това и от очите на Титания.

Пиесата завършва с несполучливото представление на пътуващите актьори в двора на цар Тезей.

Сън в лятна нощ“ е комедия от Уилям Шекспир. Смята се, че е написана между 1590 и 1596 г., но и до ден днешен е не загубила своята свежест, актуалност, забавност и поучителност.

На добър час!

Росица Ранчева

Снимките са от първите репетиции на маса, предоставени от Сия Петкова.