Нова детска поетична книга ще бъде представена в Павел баня

Детската поетична книга на Пламък Искрен /Пламен Петков/ „В гората необятна“ ще бъде представена на 31 март от 17.30 ч. в читалище „Напред – 1903 г.“ – Павел баня.

„В гората необятна“ е книга за деца от 4 г. до 9 г. И не само. Тя е и за всички, запазили детското в себе си, за всички, които обичат децата. Историите в нея са в мерена реч, съдържат поука и авторът вярва, че родители и деца искрено ще се забавляват заедно.

В гората необятна живеят катеричката Нели с малките си, мечката Стойка – също с децата си, сойката Ива, заекът Ушко със сина си, Ежко и други герои. Кога и при какви условия част от тях стават приятели, се разказва в стихотворенията. Темите за приятелството и за помощта един на друг са водещи. Петимата главни персонажи помагат и на тия, които не им мислят доброто. И пак заедно с тях спасяват гората си, участват в или само гледат представление, през чието времетраене всички горски обитатели са приятели.

Пламък Искрен е литературният псевдоним на Пламен Петков. Роден е в град Русе. Завършва информатика, а по-късно и предучилищна и начална училищна педагогика. Започва да пише за деца още след първото посещение в детска градина. Детските стихове обогатяват палитрата от разнообразни по форма литературни произведения на автора.

За последните пет години Пламък Искрен издава три книги. През 2017 г. излиза „Престъпни мисли“, потапяща читателя в криминалния жанр. През 2018 г. в сборника „Голямата работа“ писателят разкрива съвременната българска действителност в проза, сатира и поезия. А сега го виждаме в съвсем различно амплоа. Децата за него са извор на творческо вдъхновение, пропиващо страниците на книгата.

„В тази много добре оформена детска книга Пламък Искрен повежда малкия читател/слушател сред преживелиците, лудориите, радостите и страховете на героите от една  гора. В нея малкият читател/слушател е увлечен от приключенията на катерицата Нели, сойката Ива, мечката Стойка, мама Ежка, мама Зайка Райка, Мечо, малката сърничка и други герои. Авторът много образно и с ясен увлекателен език на изразност, подходящ за детската възраст, ни въвлича в преживелиците на тези персонажи. В своите преживявания те се научават да бъдат добри, състрадателни, смели, находчиви и на ред още добродетели…

Пламък Искрен пише увлекателно, образно, с остро чувство за занимателен сюжет, поетично и с образност, близка на детската чувствителност и фантазия. Всъщност преживелиците на богатата галерия от животни в една гора увлекателно и занимателно приобщават малкия читател/слушател към качества като чувство за доброта, състрадание, любов и уважение към възрастните – добродетели на нравствения човек.

Тази книга на писателя спокойно може да се включи към образците на майсторство в литературата за деца в нашето съвремие. Тя заслужава да бъде прочетена от много голям брой  малки читатели“.

КРУМ ГЕРГИЦОВ – литературен критик

 

GSM: 0896/245608

E-Mail: plamenpv2004@yahoo.com