Мира Добрева, Мария Лалева и Цветана Манева ще бъдат гости на тазгодишните „Чудомирови празници“ в Казанлък

Пет премиери на книги ще има в тазгодишните „Чудомирови празници“, които се откриват по традиция на Благовещение, 25 март, рождения ден на прочутия художник и разказвач Димитър Чорбаджийски. Това  съобщи директорът на Литературно -художествен музей „Чудомир“ Добрина Матова.

Първо казанлъчани ще се запознаят с Мира Добрева и нейната книга „Столетниците – благословия или орисия“ – 38 емоционални разказа, започнали от телевизионния екран и събирани в продължение на 10 години. Георги Тошев ще пристигне в града на розите с Цветана Манева, за да представи книгата за нея „Тя, Цветана Манева“ –  документално-емоционална биография на една изключителна българска актриса, разказана от него и драматурга Яна Борисова. Най-четената българската писателка Мария Лалева сама ще сподели историята на книгата си „Пасиансът на ангелите“.  Д-р Неделя Щонова ще гостува с книгата си „Хвърчило към рая“, а  Неда Антонова – с „Пепел от мислеща тръстика“, събрала мислите  на една зряла жена за живота и Бог.

В програмата на „Чудомирови празници“ ,които продължават седмица, ще има 5 театрални представления, които участват  в конкурса „Комедиен хит на годината“, един мюзикъл, шест изложби, три концерта, три творчески ателиета и детски конкурси.

Откриването е в Литературно-художествен музей „Чудомир“, къщата в Казанлък, в която творецът е живял заедно със съпругата си, художничката Мара Чорбаджийска. Тук неговите почитатели могат да се поклонят и пред последния му дом.

Официално началото  на „Чудомирови празници“ утре вечер , навръх Благовещение, ще обяви кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Д-р Румяна Лечева/БТА