Мащабна строителна програма осъществява Община Стара Загора

С настъпването на пролетта, мащабна строителна програма започва да осъществява Община Стара Загора. За нея подробно говори на брифинг кметът Живко Тодоров. Средствата в това много несигурно и тревожно време са осигурени от преведените преди години 14.5 млн лв за изграждане на Спортна зала в парк „Артилерийски“. Поради ред обективни обстоятелства, за които сме Ви информирали своевременно, проектирането на Арена Стара Загора се забави, а и необходимите още над 10 млн лв. няма откъде да дойдат. В края на 2021 г. при създалата се ситуация ръководството на Общината имаше две алтернативи – или да върне парите в бюджета на държавата или наличните средства да се преразпределят по други пера. Разбира се, избира се вторият вариант, който включва: Заплащане на проекта за Арена Стара Загора; Ремонт на ул. „Промишлена“ и „Стойчо Черногорски“ в Индустриалния квартал; Рехабилитиране на кръговото на НовоТехПром“, Пълно възстановяване на ул. „Княз Борис“ – превръщането й в двупосочна и осигуряване на успоредно паркиране до тротоарите; Построяване на велоалеи , които свързват кв. Кольо Ганчев“ с центъра на града и Тракийски университет с кв. „Железник“; Продължение на ул. Христо Ботев“ с ул. „Капитан Петко Войвода“; В момента се изгражда разширение на ул. „Капитан Петко Войвода“, което става с четири ленти до мостчето, което до момента свързва улицата с кв. „Три чучура-юг“. От там, на юг, към Калояновско шосе се се направи разширението на отсечката. Предстои рехабилитирането на бул. „в. Патриарх Евтимий“ от ул. „Генерал Столетов“ до ул. „Христо Ботев“.

След ремонта, който се направи на В и К мрежата в кв. „Самара 1“ще бъдат ремонтирани улици, тротоари и междублокови пространства. Ще бъде ремонтирана основно и ул. „Хрищян войвода“ в кв. „Зора“.

Отделно от това ще бъдат ремонтирани междублокови пространства, които са в лошо състояние. Започва се с междублоковите пространства, които се намират срещу МОЛ Галерия. Постепенно ще се влезе и в други междублокови пространства в рамките на града.

Живко Тодоров уточни, че се изпълняват ремонтите на СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“. Очаква се новата учебна година за учениците от тези училища да започне в напълно реновираните сгради. Изгражда се общежитието към Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ . До края на тази календарна година трябва да бъде построена и новата детска градина, която се намира зад сградата на Енергото.

Скейт паркът е готов, в момента се изграждат алеите към него. Има изградено видеонаблюдение, което ще може да бъде виждано от сайта на общината. Санкционирана е фирмата изпълнител за забавянето“, обясни още кметът. Той допълни, че е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонта на Драматичен театър „Гео Милев“. До определения срок – 23.02. 2022 г. документи са подали шест строителни фирми. Очаква се съвсем скоро да се обявят резултатите от конкурса, а след две години да се поздравим и с напълно реновирана сграда на Стария театър.

Зоопаркът е в процедура по лицензиране, за да може в най-скоро време да бъде отворен за жителите и гостите на Стара Загора.

Очакваме през юли или в началото на август тази година обновеният Летен театър да бъде открит с концерт на Лили Иванова“, каза още Живко Тодоров.

В срок е изпълнението на ремонтните дейности по обновяване на Руския пазар.

Над 1 млн.лева са заложени за ремонт на дворовете на детски ясли в града. „Има обществена поръчка за ремонт на  градските тоалетни в града. В последствие ще бъдат отдадени под наем за стопанисване“, каза още градоначалникът.

Кметът и неговите заместници отговориха изчерпателно на поставени журналистически въпроси. Стана ясно, че към момента се правят проучвания за изготвяне на нова транспортна схема. Очаква се поетапно от есента насетне да започне пристигането на 33-те електрически автобуси. Предприети са дейности по освобождаване на града от павилионите „Лавка“ като обявеният срок е през м. август.

Относно украинските бежанци, чиито брой в момента в Стара Загора е 156 Живко Тодоров уточни, че местата в Международния младежки център за настаняване на бежанци са запълнени. Възможност има в напълно готовата сграда на Метрологията , където има възможност да се ползват 69 апартамента. Проблемът е, че те не са обзаведени с необходимите мебели. Кметът апелира граждани и фирми да подкрепят общината за оборудване на жилищата. „Изпратили сме писмо до областния управител, търсим помощ от държавата да ни предоставят, ако имат налични, например, легла, мебелировка за тези жилища. Това, което имаме, ще го вземем от наши обекти“, допълни кметът. Фирмите, които помогнат, ще бъдат представени публично.

Росица Ранчева