Проф. Минко Балкански предоставя четири къщи за украинските бежанци

Световноизвестният физик проф. Минко Балкански и Фондация „Миню Балкански“ обявиха волята и решението си да предоставят за дългосрочно ползване, безвъзмездно четири напълно оборудвани и обзаведени къщи в старозагорското село Оряховица за настаняване на бягащи от войната в Украйна хора.

Общо къщите разполагат с 10 стаи с 11 легла, с бани и тоалетни. И четирите къщи са с поддържани дворни пространства и възможност за разполагане на градински мебели, детски съоръжения и обособяване на летни кухни.

В селото има магазин и кафене,в което приготвят и храна. Село Оряховица е на 14 км от Стара Загора. На всеки два часа от и до град Стара Загора се движи редовно автобус No 64. В съседно село, което е на 4 км. разстояние има основно училище.

Години наред определяхме икономическите и политически спадове и възходи с  – интересни времена. Две години наричахме времето болно. Преди месец обаче, времето стана страшно. Защото, какво е по-страшно от войната? Самата дума дори отеква като взрив в съзнанието, а когато се отнемат животи и се заличава поминък и бъдеще, времената са отчайващи.

Да, но в  дни като днешните, когато сме в ступор от случващото се и не забелязваме дори пролетните напомняния от природата- по-високото слънце, чуруликането на птиците, първите цветя,  жестът на проф. Минко Балкански, който освен всичко друго е и Почетен гражданин на Стара Загора, е не просто лъч. Той е вяра.

Ето какво сподели проф. Минко Балкански:

Питате ме – как съм. Как да бъда, когато ето там, в Европа има война? Тревожен съм и ще направя каквото мога. Аз мисля, че истинското щастие е когато даваш. И защото вярвам, че хората са родени, за да бъдат щастливи, то колкото повече даваш, толкова по-щастлив си.“

Професор Минко Балкански, навършващ през юли т.г. 95  години, продължава да работи ежедневно, да се среща с ученици, студенти, колеги и приятели на науката.

И тази година за 27-мо лято стотици ученици ще запълнят вече нестигащите места по време на летните школи  в с. Оряховица.

А, Професора – Минко, както обича да го наричат е щастлив в това – защото не спира да дава.

Яна КОВАЧЕВА