Днес е  денят на приказката и разказвачите

Световният ден на разказвачите, познат и като Международен ден на приказката се отбелязва на 20 март. Тази традиция започва през 1991 г в Швеция, като постепенно към нея се присъединяват все повече държави – от Австралия и Мексико до Канада и Естония. През 2005 в него вече участват 25 страни.
Целта на този празник е да ни припомни за гласът на разказвача, който ние чуваме дори, когато четем наум. И през целия дълъг път, който книгата е изминала за хиляди години, от ръкописа, печатната книга до електронното издание, този глас си остава непроменен.
Защо децата трябва да слушат и да четат приказки?
– за да разбират собствените си емоции и емоциите на другите
– за да развиват въображението и творческото си мислене
– за да се справят с предизвикателствата и да не се предават пред трудностите
– за да се научат да мислят
– за да се научат самите те да разказват истории
– за да общуват по-лесно
– за да заобичат книгите и четенето
Веднъж Алберт Айнщайн бил запитан как да направим децата си интелигентни. Отговорът му бил едновременно прост и мъдър. „Ако искате децата ви да са интелигентни, четете им приказки. Ако искате да са още по-интелигентни, четете им още повече приказки.”

Той е разбрал колко ценно е четенето и въображението.
Днес в много страни се организират събития, посветени на приказките и техните разказвачи. На този ден гласовете на разказвачите от цял свят се обединяват, за да споделят – всеки на своя език, магията на приказната история. И в Стара Загора сдружение “Самаряни” ще отбележи Денят на приказките. Събитието е със специална покана към децата от семействата на бежанците от Украйна. От сдружението канят децата на възраст от 5 до 10 г., да гостуват от 14:00 до 16:00 часа, в залата на Сдружението, където ще бъде приказно, пролетно и вкусно! По време на събитието децата ще имат възможност да сътворят и разиграят приказната история с герои, които ще оживеят под техните сръчни ръце. Ще бъде осигурен превод на руски език. Приказките са важни за малки и големи, те носят вълшебна сила, учат ни и ни помагат да преодоляваме трудни моменти… Затова, нека си подарим приказка! Ако имате книжки на руски или украински език, които желаете да дарите на децата от Украйна, които понастоящем са в гр.Стара Загора, и които ще посетят Денят на приказките, можете да се свържете на тел.: 0878394224, или да донесете своето дарение в Централния офис на Сдружение “Самаряни”, на бул. “Патриарх Евтимий” № 57, вход от ул. “Братя Жекови”.