Днес в 17.33 ч. настъпва астрономическата пролет

На 20 март денят и нощта са с еднаква продължителност. За Северното полукълбо пролетните месеци са март, април и май. За южното те са септември, октомври и ноември.

Настъпването на пролетта, както и останалите смени на сезоните, се дължи на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо равнината, в която е разположена орбитата на Земята. Поради този наклон различните части на планетата ни получават различно количество слънчева светлина в даден момент. За всяка точка от земната повърхност това количество светлина се променя с движението на Земята около Слънцето, съответно се променя и температурата. Това обуславя смяната на сезоните.

С напредването на пролетта все по-голяма част от съответното полукълбо е осветено от слънцето. Продължителността на деня постепенно нараства и става все по-голяма от тази на нощта.

Датата на пролетното равноденствие е важна в християнството, тъй като по нея се изчислява всяка година кога е Великден. Според постановлението на Никейския съвет през 325 г. сл. н.е., Великден винаги се пада в първата неделя след първото пълнолуние, което настъпва на или след пролетното равноденствие. Въпреки това, по конвенция християнските църкви са фиксирали църковната дата на пролетното равноденствие на 21 март и базират всички изчисления на тази дата, дори ако астрономическата дата се различава.

Какво трябва да направим в деня на пролетното равноденствие?

Пролетното равноденствие е ден на обновлението – датата, когато настъпва астрономическата пролет и животът започва нов жизнен цикъл. На този ден задължително трябва да направите следното, за да привлечете щастието и късмета в живота си: почистете дома си, изхвърлете всичко ненужно и старо; напишете списък с предстоящи задачи и нови цели; пожелайте си желание и го запишете на лист хартия, след което го скрийте; сбогувайте се с негативните мисли и простете на близките си!

Честита и благословена пролет, приятели!

Долап.бг