Тайните на две средновековни крепости ще разкрива казанлъшкият музей „Искра“

През лятото на 2022 г. ще бъдат продължени системните археологически проучвания на късноантичната и средновековна крепост „Бузово кале“ от екип, ръководен от Пламен Дойчев от НАИМ – БАН с консултант доц. д-р Деян Рaбовянов. Това съобщи  д-р Момчил Маринов, директор на исторически музей „Искра“ в Казанлък.

Той припомни, че от миналата година крепостта вече има официален статут на паметник от национално значение. Този акт, освен като чисто научно признание, представлява изключително важно условие за превръщането на „Бузово кале“ в атрактивен туристически обект. Основното субсидиране ще бъде от Министерство на културата, с допълнително съдействие от Исторически музей „Искра“ – Казанлък.

За тази година е планирано проучване на средновековната крепост „Асара“ благодарение на осигуреното финансиране от Община Николаево. Средновековната крепост се намира северно от града и е проучвана още през 1985 г. от екип с ръководител Стефан Лисицов. Разкопките ще обогатят фонда на Исторически музей „Искра“ и ще спомогнат за изграждането на нов туристически маршрут, намиращ се в изключително живописна местност „в полите“ на Подбалкана край град Николаево, обясни директорът на музея.

Археологическите проучвания през сезона ще бъдат подчинени, както на дългосрочните изисквания за научно издирване и опазване, така и на стратегията за утвърждаването на Казанлък и Розовата долина в туристически център от национален мащаб, посочи д-р Момчил Маринов.

Д-р Румяна ЛЕЧЕВА /БТА