Потомци на Чудомир се събират в родното му село за Фестивала на кукерските игри „Старци в Турия“

Фестивалът за кукерски игри „Старци в Турия“ започва идващата седмица, след две години пауза заради пандемията, съобщи кметът на Павел баня Иса Бесоолу.  Гости на проявата ще бъдат 20 потомци на прочутия разказвач и художник Чудомир (Димитър Чорбаджийски), издирени в месеците на пандемия, които ще се съберат заедно в родното му село.

Общо 25 групи са се записали за дефилето, което ще разтърси с хлопки и гърмежи Розовата долина. Най-добрият „старец“ от тях ще бъде избран от жури, съставено от фолклористи и етнолози.

Кукерският фестивал е част от програмата на Чудомировите празници, които се откриват в понеделник, 21 март 2022 г., с конкурс за детска рисунка в Павел баня.

Във вторник, в село Турия, започва дискусия на тема: „Хуморът и оптимизмът в българската литература“. В нея ще се включат творци и библиотекари от Старозагорска област.  На следващия ден, отново в Павел баня, ще има конкурс за ученици от 5 до 12 клас , които ще участват в карнавално дефиле  „Аз чета Чудомир“. В четвъртък деца от Община Павел баня ще пресъздават образи от Чудомировите разкази в авторски спектакъл.    В петък  е насрочена родовата среща на наследниците на Чудомир в село Турия. Вечерта, по традиция, ще бъде представен спектакълът „Заговяване“ на читалище „Чудомир“ в селото.

Кулминацията на фестивала е в събота, 26 март 2022 г. Денят ще започне с дефиле на кукерските групи в 10.00 часа, обяви кметът на Павел баня.

Д-р Румяна Лечева /БТА