Днес е Световен ден на съня

На 19 март отбелязваме Световния ден на съня. Това е ежегодно събитие, което цели да засили познанието  за важното значение на съня за доброто физическо и психическо здраве.
Чрез Световния ден на съня, се цели да се обърне повече внимание  върху опасностите, които крие шофирането в сънливо състояние, причинени от хора, чието функциониране на следващия ден е засегнато от безсънието. Световната асоциация за медицина на съня (WASAM) твърди, че подобреното диагностициране и лечение на разстройствата на съня може да помогне за намаляване на фаталните и сериозните инциденти по пътищата до една трета.
Сънят е основен начин да си отпочинем, а пълноценната почивка обещава активност, ползотворен работен и учебен процес. Сънят възстановява енергийните запаси на нервната система, които се изразходват по време на бодърстването. По време на съня се съгласуват физиологичните, биохимичните и обменните процеси и се постига баланс във функциите на вътрешните органи, които заради стреса и напрежението през деня губят синхрон.

Със съня се преодоляват състояния на стрес, възстановява се имунна система, организмът става по-устойчив на инфекции, избягват се състояния на неврози или склонността към появата им.
От нарушения на съня се оплаква всеки четвърти човек или над 238 мил. души по света. По данни от проучвания през последното десетилетие употребата на сънотворни медикаменти сред населението се повишава няколко пъти. Повечето от хората, които прибягват до подобна терапия, обаче имат нарушен сън поради психогенни фактори и могат да се справят с проблема по по-лек начин.
Проблеми със заспиването и сънят имат и децата, когато е нарушен режимът сън-бодърстване, при прекомерно натоварване в училище и занимания  на компютъра.
1/3 от живота на човек преминава в сън. Той е естествена физиологична потребност на човека, толкова необходим, колкото храненето и пиенето на вода.
Липсата на сън или намаленото качество на съня води до краткосрочни и дългосрочни здравни рискове.
В краткосрочен план хората, засегнати от най-честото разстройство на съня, инсомнията, страдат от понижена бдителност, нарушена работоспособност, лоша концентрация и прекомерна дневна сънливост. Те също се оплакват от повишена раздразнителност и промени в настроението, което може да окаже негативно въздействие върху взаимоотношенията . В дългосрочен план съществуват голям брой сериозни здравни състояния, които могат да бъдат свързани със разстройствата на съня и инсомнията, включващи депресия и тревожност, затлъстяване, глюкозна интолерантност, водеща до тип-2 диабет, отслабена имунна система, стенокардия и инсулт.

„Лека нощ“ е ежедневен стремеж за милиони хора по цял свят, които страдат от проблеми със съня. За жалост проблемният сън е подценявано явление и като резултат не се обръща необходимото внимание на тревожния факт, че липсата на добър сън води до сериозни здравословни усложнения.

Качественият и тонизиращ сън е от жизненоважно значение за психическото и физическото здраве, но в днешно време проблемите със съня се превръщат в световна епидемия и влияят върху здравето и качеството на живот на 45% от населението на земята. Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и др. С тези аргументи Световната асоциация по медицина на съня обявява 19 март за Международен ден на съня още през 2007 година.