Президентът Румен Радев откри Център за аквапоника в Тракийски университет

На 18 март 2022 г. президентът Румен Радев откри иновативен „Център за аквапоника” в Тракийски университет, Стара Загора. Новият образователен, научноизследователски и индустриален център за контролирано екологично производство се реализира чрез партньорство между висшето учебно заведение и фирма „АКВА ФИЙЛД“ ООД.

В началото на церемонията по откриване на уникалното съоръжение ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков каза:

Днес е невероятен ден за Стара Загора, за Тракийски университет и за България. Имаме високата чест президентът на Република България да бъде наш гост и да открие тази уникална аквапонична система.

Тази система е резултат на доверието на бизнеса и Тракийски университет. Преди близо две години, когато г-н Радосвет Радев кацна с хеликоптера на паркинга, нямаше нито един автомобил. Университетът ни беше затворен в началото на пандемията. По ирония на съдбата, след близо две години, когато пандемията приключва, ние откриваме това съоръжение.

През изминалите две години, ние не унивахме и не се оплаквахме, а работихме активно. Доверието между нас и бизнеса е с този добър резултат.

Защо бизнесът ни се довери? Защото видя в нас капацитет, че можем да подготвим кадри, които ще работят с тази система. Защото можем да започнем научно развойна дейност и да надградим постигнатото досега. Всичко, което правим, е пряко свързано с климатичните промени, т.е. извършваме превенция на климатичните промени, защото тази система е климатично независима. Освен това, тя е продукт в помощ на продоволствената сигурност, независимо от климата.

Благодарен съм на Община Стара Загора, която ни подкрепяше, документацията се изпълняваше много добре и вече сме на финала на реализация на аквапоника системата“, каза ректорът.

Подробности около идеята и реализацията на проекта сподели Веселин Балджиев, президент на фирмата изпълнител:

Такъв център се отваря за първи път на територията на Източна Европа. Благодаря за партньорството в лицето на ректора на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков в процеса на неговото изграждане.

Преди няколко години, при посещение на САЩ се запознахме с технологията. Бяхме силно впечатлени от нея. Освен , че е иновативна, технологията има своя социален, икономически и екологичен ефект. Тя осигурява достъп целогодишен достъп на населението свежа екологична храна. По отношение на екологичния ефект, това е типичен пример за кръгова икономика, която е безотпадна.

Бизнес ползите са, че реализира десет пъти по- висока производителност на единица площ, спрямо конвенционалното земеделие, по-ниски експлоатационни разходи и целогодишен цикъл на производство.

Решавайки да реализираме такъв проект, бяхме мотивирани и от ситуацията, провокирана от пандемията. Бяхме свидетели на процеси, невиждани години назад – при доставяне на веригите на стоките. Това ни даде още по-силна мотивация да реализираме проекта, тъй като такива проекти се осъществяват локално, на местно ниво. Достъпът до храната става много по-лесен.

Реализирайки проекта осъзнахме, че правилният подход при внедряването на иновативна технология изисква две неща: предприемачество и инициативност от страна на бизнеса и подкрепа от страна на науката. В лицето на ръководството на Тракийския университет – доц. Ярков, видяхме хора със силен интерес към внедряване на иновативни технологии в животновъдството и земеделието. Така изборът ни на партньор беше много лесен.

Създадохме проект, който по мащабност обединява не само производствена дейност. Той извършва научно-изследователска дейност, практическо обучение на студенти и мащабно производство на екологични продукти.

Благодаря на нашите партньори, на екипа който участва в изграждането на проекта, на институциите, които с присъствието си на това събитие ни дават увереност, че насърчаването на предприемачеството, иновациите и образованието са сред приоритетите на българската държава“ – сподели Веселин Балджиев.

В приветственото си слово президентът на Република България Румен Радев сподели:

Благодаря за поканата да посетя Тракийски университет Стара Загора и на място да се запозная с такова съвременно достижение, не просто на университета, а на България и цяла Източна Европа.

Много модерно е напоследък да говорим за борба с климатичните промени, за кръгова икономика, за екология, за устойчиво развитие, за необходимостта от взаимодействие между държавата и местната власт, от взаимодействие и ефективно сътрудничество между образование, бизнес и наука. Ето днес, всички ние сме на точното място, където всичко това можем да видим в действие. Явно това е нашият залог за бъдещето.

Залогът не е просто този прекрасен център – уникален като замисъл и изпълнение. Залогът е, че има хора в България, които доказват, че България може!

България може да мисли за своите граждани, за своето бъдеще, за бъдещето на Европа и света именно с такива високо-технологични центрове, където се срещат младите хора, образованието с науката и бизнеса.

Това няма как да стане и без подкрепата на местната власт и на държавата. Всичко това виждаме обединено, заедно, в общи усилия с поглед към бъдещето.

Разбира се очаквам да бъде убеден, че е възможно да има екологично чиста продукция, затворена на малка площ, с висока производителност , щадяща по отношение на екологията и на хората. До колкото зная тук се извършва затворен кръг на производство, без изкуствени торове, а само с естествена хранителна среда. Това наистина е невероятно постижение.

Искам да поздравя всички Вас, които допринесохте това да се случи и да пожелая на добър час на този център. Нека от тук преминават много студенти. Нека тук се раждат нови идеи и най-вече всички заедно да мислим напред за България! На добър час! – каза в словото си президентът Радев.

Преди да изпълни символичното откриване на Центъра за аквапоника с личване на вода от украсеното със здраве менче доц. Ярков каза: „Нека бъдем пример в България как научната общност в университетите работи с бизнеса и практиката, за доброто на България и Българския народ!“

Както вече подробно писахме, първият цикъл на производство започва през пролетта на 2022 г., а първата аквапонична продукция за българския пазар ще се реализира през есента на тази година. Годишната продукция е около 120 000 зеленолистни органично произведени растения и около 3 тона риба с отлично качество и вкус при непрекъснато производство – 365 дни в годината.

Според Веселин Балджиев, цялото огромно съоръжение, разположено в североизточната част на Тракийски университет, ще се управлява от трима души.

Сред официалните гости събитието уважиха Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, областният управител проф. Наско Василев и др.

Росица Ранчева