„Дъжд“ от медали и грамоти по математика и български език „заваля“ в ОУ „Кирил Христов“

В края на учебната седмица в ОУ „Кирил Христов“Стара Загора четирима възпитаници на училището бяха отличени от директора Господин Балъкчиев и от заместник-директора по учебната дейност в прогимназиален етап Марияна Йотова със специални грамоти за отлично представяне на областния кръг на Националната олимпиада по български език и литература. Други 16 ученици получиха медали от международното състезание „Математика без граници“, чийто координатор за училището е учителката по математика Йовка Янчева.

Дария Хаджиева от V „б“ клас, Мариела Пенчева от VI „а“ клас, София Янева от VI „д“ клас и Иван Танев от VI „в“ клас бяха поощрени за постигнатите високи резултати на областния кръг на олимпиадата по български език и литература, която се проведе на 6 март в СУ „Иван Вазов“ – Стара Загора. От ръководството на ОУ „Кирил Христов“ поздравиха децата и техните преподаватели Здравко Мочев и Албена Мечева. Петокласниците писаха трансформиращ преразказ от името на герой, а шестокласниците трябваше да съставят сбит преразказ, като всички работиха с неизучаван художествен текст. Според регламента текстът за преразказ се прочита един път от учител, след което децата разполагат с два астрономически часа, като в това времетраене е включено и времето за самостоятелно прочитане на текста от всеки ученик. Изготвянето на задачите и определянето на темите за областния кръг се извършва от национална комисия, като за пети и шести клас този кръг е най-високо ниво на олимпиадата, в която се оценяват компетентностите по български език и литература.

В зимния кръг на международното математическо състезание „Математика без граници“ учениците спечелиха седем сребърни и девет бронзови медала. От явилите се първокласници среброто завоюва Кристиян Йосифов, а бронзови отличия – Жаклин Петрова, Борис Йорданов и Даниел Венеджиков. При вторите класове е награден с бронзов медал Никола Антонов Андронов. Младите математици сред третокласниците също се представиха достойно – със сребърни медали са Никола Атанасов, Сава Пампоров, Симона Стоянова, Здравко Боев, а Матеа Косева е с бронзово отличие. При четвъртокласниците със сребро се окичиха Боян Сливков и Николай Иванов, а с бронз – Георги Милков и Никол Найденова. Седмокласниците Мая Костадинова и Павлина Антонова също спечелиха бронзови медали.

Отличията озариха с настроение и радост очите на възпитаниците на училището в навечерието на патронния празник на ОУ „Кирил Христов“.

Таня Николова