20 невероятни факта за образованието по света

На всеки континент, във всяка страна по света, образованието леко се различава. Въпреки, че се водят едни и същи дискусии, например, най-добрата възраст, на която да започне задължителното образование и идеалната продължителност на учебния ден, отговорите, до които стигат отделните народи, се различават значително. Невероятно е, когато се разровим в тези данни и бързо открием, че образованието по света е в крайна сметка различно, въпреки че всички до голяма степен учим едни и същи неща.

Още по-странно е, когато се замислим, че държавите сравняват нивото на образование на населението си с други държави, нещо, което изглежда невъзможно, ако се имат предвид различните подходи. Безспорно, образованието е важна част от живота, затова да знаем повече за него e полезно за начина, по който учим.

Както можете да си представите, има доста невероятни факти за образованието по света. Ще разгледаме 20 от тях. Настанете се удобно, защото тези факти, цифри и особености на училищното образование по света може да ви изненадат.

1. В Австралия, Ефирното училище излъчва уроци по радиото за ученици, живеещи в отдалечени райони.

2. От всички училища по света, най-голямото е в Индия. Нарича се Градско училище Монтесори и има над 32 000 ученици.

3. Китай е страната, в която децата получават най-много домашна работа. Тийнейджърите в Шанхай прекарват зашеметяващите 14 часа седмично на масата в кухнята.

4. Децата в Пакистан юридически нямат право на безплатното образование и задължителното образование се прилага само за възрастите между пет и девет години.

5. Лятната ваканция продължава от средата на декември до началото на март в Чили, като деца имат три месеца почивка.

6. Страната с най-кратката учебната година и най-дългия учебен ден е Франция.

7. Децата в Германия получават специален конус наречен Шултуте (Schultüte) пълен с химикалки, моливи, мини книжки, бонбони и други подаръци, който могат да отворят само когато започват училище.

8. В Канада деца учат много от уроците си и на френски, и на английски език.

9. В Бразилия, където обядът е важно събитие, децата започват училище в 7 сутринта и по обяд се прибират вкъщи, за да се хранят с родителите си.

10. Децата в Холандия винаги започват училище на четвъртия си рожден ден, така че винаги има някой нов в клас.

11. Англия е родината на стария интернат – Кралското училище в Кентърбъри, което въпреки че е създадено през 1567 г., предоставя модерно образование, включващо качествено оборудване и консумативи.

12. Дори да се пада събота или неделя, или празник, децата в Русия винаги започват училище на „Деня на знанието“ – 1 септември.

13. Най-малкот училище в света е в Торино, Италия и има само един ученик.

14. Финландия е с една от най-високите възрасти за начало на училище в света, и също има една от най-успешните образователни системи. Там децата започват училище на седем години.

15. Момчетата и момичетата учат отделно в Иран, до университета. Дори учителите трябва да бъдат от същия пол като учениците, на които преподават.

16. В Кения, децата не са задължени да ходят на училище, но повечето от тях го правят.

17. Заради проблемите с наводненията, в Бангладеш има повече от 100 училища на лодки. Всяко от тях има достъп до Интернет, библиотека и ползва слънчева енергия.

18. Америка е мястото, където ще откриете най-старият учител в света, Агнес Железник е на 101 години.

19. Един от предметите, преподавани в училищата в Исландия е плетене.

20. Началното училище във Фумашангтанг, Тибет, се смята за най-високото училището в света на 5,373 метра над морето.

В крайна сметка, образованието се предоставя по уникални начини и на невероятни места по целия свят, и където и да отидете ще откриете, че децата се учат и развиват по свой собствен начин.