Рим събира Иван Милев с Густав Климт

Двадесетте картини на Иван Милев от фонда на Казанлъшката художествена галерия вече са подредени в галерия „България“ на Българския културен институт в Рим. Той се намира в най-артистичната част от историческия център на вечния град.  Експозицията се открива утре, 17 март 2022 г., от 18:30 часа, съобщи по телефона д-р Пламен Петров, директор на казанлъшката галерия. Той е в Рим заедно със своите колеги Албена Димитрова и реставраторката Кристина Белева.

Всяка картина е в нова рамка и музейно стъкло. Уникалната експозиция, създадена по повод 125 годни от рождението на художника, се финансира от Община Казанлък.

В първата  задграничната изложба с творби на маестрото, определян за един от основателите на българския сецесион, е включена и най-прочутата му творба „Ахинора“, която за първи път ще бъде показана извън България.

Съвсем близо, в Музея на Рим, в Палацо Браски, от няколко месеца е изложбата  „Климт. Сецесионът и Италия“, която  е открита на 27 октомври 2021 г. Експозицията проследява всички етапи от живота и творчеството на Климт, ролята му на съосновател на Виенския сецесион и неговите пътувания в Италия.

„Иван Милев е художник с уникален световен контекст в България. В неговото творчество откриваме елементи на сецесиона, но с български мотиви и начин на мислене“ ,коментира д-р Пламен Петров. Като изкуствовед той също поддържа тезата,  че българският художник е повлиян от Густав Климт и е близък с него по стил.

Казанлъшкият майстор на четката е с 35 години по-млад от виенчанина и най-вероятно е запленен от модерния по онова време сецесион.

Ценителите на изкуството имат възможност за сравнение, изложбата на Иван Милев остава в Рим до 28 април, а на Климт  – до 27 март. Биха могли да търсят прилики и разлики в женските потрети на двамата художници, които налагат в началото на XX век стилът арт нуво, единият – в австрийската столица, а другият – в столицата на розите на Балканите, в България. Интересен общ контекст е, че портретите са поръчани от богаташи, а художниците са открили в тях нови вдъхновения.

Премиерата на изложбата на Иван Милев в културната програма на Рим тази седмица присъства заедно с информацията за експозицията, освен на  Климт, и на Караваджо.

Д-р Румяна Лечева/БТА