Проект на ОУ „Кирил Христов“ спечели второ място в националния конкурс „Посланици на здравето“

С престижното второ място за забележително и оригинално изпълнение на проект „Здравословно хранене и спорт“ са отличени във втора възрастова група учениците от VI „д“ клас при ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора и техният ръководител Валерий Първанов от участието им в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“. Специалната грамота е подписана от Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите. Дейностите са реализирани в партньорство с РЗИ – Стара Загора. Директорът на училището Господин Балъкчиев и заместник-директорът по учебната дейност в прогимназиален етап Марияна Йотова поздравиха г-н Първанов и неговите възпитаници за достойното представяне в конкурса и за успешното реализиране на разнообразните и полезни тематични прояви.

В основата на идейната концепция на проекта е осъзнаването на здравето като най-голямото богатство на човека и изграждането на навици за здравословно и балансирано хранене на учениците. Цели се създаването на устойчив интерес и осъзнаването от подрастващите на връзката между здравословното хранене и физическата активност като необходимо условие да растат здрави.

Отличеният проект започна през месец април миналата година и се реализира в две фази, като в рамките му бяха осъществени редица дейности. Изключително интересна бе за учениците срещата с представител на РЗИ – Стара Загора по въпроси, свързани със здравословното хранене. Заедно с партньорите от РЗИ – Стара Загора и със съдействието на медицинското лице в училището бе проведена и анкета сред учениците и техните родители с въпроси, касаещи храненето, спорта и физическата активност. С много емоции протече и организираната в класа дискусия на тема „Витамини и минерали“, в която учениците участваха с ентусиазъм. Изработиха тематични табла, представиха рисунки, от които оформиха плакат, презентираха специално подготвени доклади и постери, свързани със значението на витамините и минералите за здравето на хората. Сред дейностите по проекта бяха включени още беседа за храните и съдържанието на белтъчини, мазнини и въглехидрати в тях, както и представянето на рецепти за любими ястия, написани със съдействието на родителите, но с важното условие да бъдат изпълнени само чрез полезни съставки, подготвянето на кулинарен сборник с рецепти за здравословно хранене.

Конкурсът „Посланици на здравето“ е инициатива на Министерството на здравеопазването, в изпълнение на Националната програма за превенция на хронични незаразни болести и в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите, Офиса на Световната здравна организация за България и Българския младежки Червен кръст.

Наградата от националния конкурс за шестокласниците от ОУ „Кирил Христов“ е повод за гордост на целия екип, под ръководството на директора Господин Балъкчиев, както и поредното доказателство за високото качество на учебно-образователния процес в старозагорското училище.

Таня Николова