Националният литературен музей гостува в Чирпан с изложба за Мара Белчева

Националният литературен музей  гостува в Чирпан с фото-документална изложба, посветена на поетесата Мара Белчева, съобщиха от музея.
Тя ще бъде открита на 17 март 2022 г., от 17:00 ч., в експозиционната зала на Къща музей “Пейо К. Яворов”. Изложбата е озаглавена “Сама в вечерний път вървя”. Посветена е на 85-ата годишнина от смъртта на Мара Белчева (16 март 1937 г.).
Документалната експозиция представя българската поетеса не само като спътница на големия ни поет Пенчо Славейков, но и като талантлив творец, преводач, обаятелна жена, преминала през своя житейски път с гордо вдигната глава.
В 20 пана са проследени семейната среда, в която се ражда една от първите български поетеси през 1898 г. в Севлиево; детските години, следването във Висшия девически пансион във Виена, където изучава музика и литература; краткият й брак с Христо Белчев, поет и държавник, убит на 15 март 1891 г.; Мара Белчева като придворна дама в двореца на княз Фердинанд; годините на следване в Женевския университет (1894 – 1897 г.). Представена е духовната връзка между големия ни поет Пенчо Славейков и неговата муза, която остава вдъхновение за него до последния му дъх на 28 май 1912 г. в Брунате, Италия. Проследени са последните години от живота на обаятелната поетеса, преживени в бедност, творческите й връзки с д-р К. Кръстев, Боян Пенев, Андрей Протич, Дора Габе.
Автор на изложбата е Румяна Пашалийска, а художественото оформление е на Ивелина Велинова. Изложбата ще бъде представена от Здравка Никовска, гл. уредник на Къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“ към Националния литературен музей.
Д-р Румяна Лечева/БТА