СУ „Христо Смирненски“ отбеляза световния ден на числото Пи

С радиопредаване и мини флашмоб ученици от петите класове от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора под ръководството на г-жа Милена Динчева отбелязаха Световния ден на числото Пи.

Чрез тематичното радиопредаване петокласничките Красимира и Румяна запознаха учениците с интересни и любопитни факти свързани с „едно от най-загадъчните и магически числа в математиката. То може да бъде открито навсякъде в заобикалящия ни свят. Известно е още под името Лудолфовото число и Архимедовата константа“. Слушателите на ученическото радио разбраха още, че „числото Пи е безкрайна непериодична дроб, приблизително равна на 22/7 или 3,14. Световният рекорд по неговото запомняне засега принадлежи на 60 годишен японец, който рецитирал в продължение на 16 часа 100 000 цифри след десетичната запетая“. Споменат бе и друг не по-малко любопитен факт: На датата 14 март, когато отбелязваме Деня на числото Пи, е роден великият физик Алберт Айнщайн.

След края на радиопредаването учениците заедно с директора на училището г-жа Пенка Трандева и г-жа Милена Динчева си направиха снимка за спомен, държейки в ръцете си първите цифри от безкрайното число Пи.

Силвия Колева