Летният театър ще отвори врати за лятото с концерт на Лили Иванова

Ремонтът на Летния театър се изпълнява по график и ще приключи за летния сезон. Имаме уговорка официалното му откриване да стане с концерт на голямата Лили Иванова“. Това съобщи за Dolap.bg Главният архитект на Община Стара Загора и ръководител на проекта за реновиране на театъра Виктория Грозева. Според нея ремонтните дейности са в напреднала фаза. Изградени са допълнителни гримьорни, които ще подобрят условията на артистите по време на представления. Монтирана е нова козирка, която ще покрива сцената и оркестрината. Предстои нейната облицовка с дървен материал и стъклено покритие.

Когато оркестрината не се използва, ще бъде покрита и по този начин ще се разшири максимално сценичното пространство.

В двете страни на аудиториума, към входовете за публиката, са изградени достъпни тоалетни за посетители, каквито до момента нямаше. Изработени са основите за седалките. Наложен е напълно нов ред за достъпна среда за хора в неравностойно положение и във връзка със зрителната линия на сцената.

Положени са необходимите електрически инсталации – за художествено осветление, озвучаване, мултимедия, парково осветление и така наречените линейни осветители, които ще осветяват част от растителността и козирката. Ще има нов пулт за осветление и озвучаване. Ще бъде монтирана система за денонощно видеонаблюдение за превенция на кражби и вандалски прояви. . Ще бъде поставена изцяло нова настилка, в която ще присъства и мозайка.

Предстои монтиране не седалките. Те са ергономични и самозатварящи се, с облегалки, за да може максимално удобно и ефективно да е използването и поддържането им. Седящите места са 1647. Отделно от тях ще има две ложи с места за хора с неравностойно положение.

Изпълнителите на основния ремонт на съоръжението са положили максимални грижи за запазване на дърветата. За да не бъдат повредени, стеблата им са обвити с предпазваща материя. Прочистени са всички растителни видове, които са имали нужда от санитарна сеч. Отстранени са и няколко болни дървета. На пролет на тяхно място ще бъдат засадени от същия вид по указание на Министерство на културата.

Всеизвестен факт е, че парк „Митрополит Методий Кусев“ е обявен за паметник на парковото и градинско изкуство. Като част от него Летният театър се подчинява на всички изисквания. В този смисъл някои от боровете преминават през новата козирка над сцената. Затова тя е с решетъчна структура, за да бъдат запазени максимално растителните видове, както и цялата атмосфера на нашия уникален Летен театър, разположен в борова гора“, обясни арх. Грозева.

Главният архитект съобщи още, се извършените дейности са в много добро качество. Изпълнителят е положил максимални грижи и усилия с минимална техника да бъдат пренесени и монтирани огромните метални греди на козирката, без да засегнат растителността.

Символичната първа копка на проекта „Обновяване на Летен театър в парк „Митрополит Методий Кусев“- Стара Загора и опазване на парковото и градинското изкуство в околното му пространство“ се направи на 20 март 2021 г. Срокът за изпълнение е 240 календарни дни. В зимните и дъждовни периоди строителството е спирано, така ще все още има достатъчен срок , за да се довършат необходимите дейности.

Общата площ на обекта е 3 800 квадратни метра, от които 1330 квадратни метра са зелени площи. Проектът е финансиран чрез кредит от Фонд градско развитие в размер на 2 950 000 лева.

На мястото на Летния театър някога е имало каменна кариера. През 1957 г. е направен проект за Летен театър и две години по-късно, през 1959 г. е първият концерт. През изминалите десетилетия тук концерти са изнасяли певци като Лили Иванова, Емил Димитров, Юрая Хийп и други звезди на българското и чуждестранното изкуство, имало е оперни и театрални представления, чествания за бележити събития и др. Очаква се новият културен календар да бъде още по-богат и смислен.

Росица Ранчева