Ножари се събират на майсторска среща в Шипка

В навечерието на първа пролет отново песента на чуковете и стърженето на шмиргела ще огласят двора на  Етнографския музей „Чирпанлиевата къща“ в гр. Шипка.  На 18 март 2022 г. се открива втора майсторска среща на ножарите в балканския град, обяви Василка Панайотова, кмет на Шипка. 

Организатори на занаятчийския форум са Народно читалище „Светлина -1861“, град Шипка, местният майстор – ножар Стефан Чаков и неговите приятели от ножарската задруга. 

Откриването е от 12:30 часа в петък, закриването – на 20 март, неделя, в 16:00 часа.

Ножарството е било един от основните занаяти в Шипка още преди Освобождението. Имало е над 30 ножарски работилници, в които изкусни майстори са изработвали ятагани, саби, ножове, ножици, кръклъзи, сгъваеми джобни ножчета и различни кухненски и занаятчийски пособия. За съжаление, днес този занаят е изгубен и само старите хора помнят известните в цялата страна изделия на майсторите от онова време, припомни Василка Панайотова. Според нея това е единственият начин децата да се запознаят със занаятите на дядовците си.

В Шипка на ножарската среща се очакват майстори от цялата страна, сред които Стефан Чаков, Кирил Митрашков, Боян Кършаков, Стоян Радев, Тодор Марев, Слав Славов, които ще покажат различните етапи от изработката на един нож и тънкостите на занаята. 

През тази година второто издание на националния събор на ножарите „Шипка фест“ ще се проведе през септември.  Първият беше през юли миналата година, припомни кметът на Шипка.

Д-р Румяна Лечева