В Старозагорска област започват да преписват „История Славянобългарска“. Първи днес са в чирпанското село Средно градище

Днес (11 март 2022 г.) започва препис на „История Славянобългарска“ на Св. Паисий Хилендарски в Старозагорска област. Първи са в чирпанското село Средно градище. Домакин ще бъде читалище „Отец Паисий- 1903“ в селото, каза Христина Косева, член на инициативния комитет от Чирпан. По една страница днес ще препишат първи кметът на Чирпан Ивайло Крачолов и председателят на читалището Весела Тонева.

В Община Чирпан преписът на „История Славянобългарска“, която съдържа 158 страници, ще бъде направен на пет места. „Това са училището в село Зетьово, читалището в село Малко Тръново, които носят името на прочутия ни будител и духовник, администрацията на Община Чирпан и двете градски читалища – „Пейо Яворов“ и „ Димитър Данаилов“.

Крайният срок е 11 май 2022 г., когато Българската православна църква отбелязва Деня на Светите братя Кирил и Методий. Това е и Денят на библиотекаря. Петте части ще бъдат събрани и сканирани, се предвижда по проекта.

Патриотичната акция в Старозагорска област се организира от инициативен комитет с председател Димо Узунов, българин, който от години води поклонически групи и мисии в българската обител „Свети Георги Зографски“ в Атон. Инициативата е по повод 300 години от рождението на свети Пайсий Хилендарски, 60 години от канонизирането му и 260 години от написването на „История славянобългарска“ . Краят й е насрочен за 16 юни  2022 г. в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора, където ще бъде отличен и най-добрият препис.

Д-р Румяна Лечева